Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zaplněná katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se modlila za Ukrajinu, dorazili lidé všech generací

Válka na Ukrajina trvá přesně dva roky. Toto výročí si v sobotu připomněli lidé po celém Česku a také v Plzni, kde se večer v katedrále sv. Bartoloměje uskutečnila modlitba za Ukrajinu. Krátce před tím bylo i menší shromáždění převážně mladších Ukrajinců na náměstí Republiky.

Krátce před šestou hodinou večerní byly na náměstí Republiky v Plzni hloučky lidí. Někteří měli i ukrajinské vlajky. Šlo o převážně mladší ročníky. Naopak v katedrále už byly rodiny s dětmi i senioři. Zazněly modlitby v češtině i ukrajinštině, varhanní hudba a ukrajinské písně, při kterých mnoho z přítomných nedokázalo zadržet slzy.

Zazněla přání o ukončení utrpení, které konflikt přináší i prosby o ušetření životů bojujících vojáků. V závěru generální vikář plzeňské diecéze Petr Hruška poprosil přítomné o odpuštění, neboť se uprchlíkům dostává velké vlna kritiky a nenávisti. Ostatně akci mnozí hojně komentovali na sociálních sítích a na profilu plzeňské diecéze dokonce provolávali: „Modleme se za Rusko“. V okolí katedrály se pohybovalo několik policistů. K žádným konfliktům ale nedošlo.

Počty ukrajinských uprchlíků v Plzeňském kraji se od loňského února drží mezi 32 tisíci až 34 tisíci. V regionu je podle ministerstva vnitra i krajského úřadu 32 400 Ukrajinců s dočasnou ochranou, z toho v Plzni 17 200. Kraj po celé dva roky války na Ukrajině trvale vede v podílu zaměstnaných uprchlíků.

Dva roky války na Ukrajině si vyžádaly až statisíce mrtvých. Ani jedna ze stran konfliktu neuvádí počet padlých vojáků. Miliony lidí utekly ze země. Podle posledních údajů evropského statistického úřadu Eurostat žije v EU 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370 000 lidí.
zdroj: ČTK

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky válka na Ukrajině, ukrajinští uprchlíci, váleční uprchlíci, ruská invaze, modlitba za Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaplněná katedrála sv. Bartoloměje v Plzni se modlila za Ukrajinu, dorazili lidé všech generací  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.