Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sousoší hokejistů před zimákem poškodil kamion, dílo ze 70. let opravila odborná kamenická firma

Slavné sousoší, které neodmyslitelně patří před plzeňský zimní stadion, poškodil na konci loňského roku kamion. Přes dva metry vysoká socha z betonu a bronzu proto musela odcestovat do specializované kamenické firmy, která dala vše do pořádku. Opravu zaplatil centrální městský obvod a vyšla na necelých 150 tisíc korun.

„Sousoší Hokejisté od autora Vítězslava Eibla u "zimáku" je opět v původním stavu. Sousoší bylo poškozeno v prosinci 2023, kdy do něj nacouval kamion před televizním přenosem hokejového zápasu. Díky práci odborné kamenické firmy byla nyní oprava dokončena a Hokejisté jsou již v plné kráse,“ informoval mluvčí obvodu Miroslav Knotek. Sousoší stojí před zimním stadionem zhruba od roku 1970, kdy byla také dokončena samotná stavba stadionu.

Zimní stadion v Plzni se poprvé otevřel před 72 lety, prošel velkou proměnou a zničil ho i dramatický požár

Zásadní moment plzeňské sportovní historie se začal psát 11. února 1950 na bývalém Dobytčím trhu, kde vyrostl otevřený zimní stadion s umělou ledovou plochou. Ten den se uskutečnil také první přátelský hokejový zápas mezi Plzní a Prešovem. O rok...

„Stejně tak jako stavba zimního stadionu samotná, má také sousoší hokejistů jistě svoji estetickou hodnotu. Není to jediná Eiblova realizace ze sportovního prostředí, na přelomu 50. a 60. let vytvořil sochu Závodníka nebo Gymnastky, kde již můžeme nalézt podobné abstrahující výrazové prostředky,“ stojí v Katalogu drobného umění na území Plzně. Další Eiblova díla jsou v Mariánských Lázních, Sokolově a v dalších městech, kde autor realizoval řadu soch, pomníků a pamětních desek i po roce 1989.

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Knotek

Štítky poničená socha, sousoší hokejistů, zimní stadion, zimák, kamenická firma, Vitězslav Eibl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousoší hokejistů před zimákem poškodil kamion, dílo ze 70. let opravila odborná kamenická firma  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.