Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Speciální pořádková jednotka si za rok fungování v Plzeňském kraji připsala bezmála 50 tisíc zásahů

Bezmála 50 tisíc úkonů mezi které patří třeba pátrání po pohřešovaných osobách, zadržení pachatele, kontrola aut nebo asistence při problematických sportovních zápasech si za rok fungování připsala na své konto speciální pořádková jednotka (SPJ). V Plzeňském kraji vznikla jako pátá v republice. Její hlavní výhodou je nepřetržitá akceschopnost. V jednotce na Krajském ředitelství policie Plzeňského kraje aktuálně slouží necelá stovka policistů.

„Speciální pořádková jednotka vznikla v rámci Plzeňského kraje k 1. lednu 2023. V tuto chvíli má 110 tabulkových míst, z nichž je obsazeno 96. Stoprocentní obsazenost odhadujeme do června. Jde o policisty, kteří chtějí v rámci Plzeňského kraje přejít k SPJ i o lidi v rámci celé republiky,“ přibližuje krajský policejní ředitel Petr Macháček.

Jednotka má tři oddělení a každé z nich má tři výkonná družstva. Funguje nepřetržitě 24 hodin denně sedm dní v týdnu. „Primárně je nasazována v rámci klasického posílení výkonu služby, na riziková fotbalová a hokejová utkání, podílí se na pátrání po pohřešovaných osobách, v rámci možností vypomáhá po vyžádání v Karlovarském nebo Jihočeském kraji,“ doplnil Macháček.

Jako posila pro běžnou policejní službu jednotka loni pracovala v 249 případech, byla také u 33 fotbalových a 22 hokejových zápasů a ve 20 případech se podílela na pátrání po pohřešovaných nebo hledaných lidech. Její příslušníci za rok mimo jiné zkontrolovali 30 148 lidí a 6326 aut, vyhledali 166 pachatelů trestné činnosti, vypátrali 729 lidí, podíleli se na 414 eskortách, zjistili 62 řidičů pod vlivem alkoholu a 65 řidičů pod vlivem omamných látek.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky speciální pořádková jednotka, policie čr, pátrání po osobách, asistence, problémová utkání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální pořádková jednotka si za rok fungování v Plzeňském kraji připsala bezmála 50 tisíc zásahů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.