Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Návštěvnost Šumavy byla loni vyšší, než v době před vypuknutí pandemie

Bezmála 2,4 milionu lidí navštívilo v loňském roce Šumavu. Číslo je zhruba o 300 tisíc lidí více ve srovnání s rokem 2019. Správa NP Šumava o tom informovala v tiskové zprávě.

„Rok 2019, byl do té doby, se svými skoro 2,1 miliony návštěvníků, rekordním. Jenže pandemie koronaviru, která udeřila na jaře v roce 2020, přepsala i tento nastavený rekord. V roce 2020 navštívilo národní park Šumava 2,55 milionu lidí. Jen o pár desítek tisíc návštěvníků méně jsme zaznamenali v roce následujícím,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Rok 2022 sice znamenal pokles návštěvnosti o osm procent, ale i tak byla návštěvnost vyšší, než v „předkovidových letech“, informovala správa parku.

„Se zaujetím jsme tak čekali, jakou návštěvnost Národního parku Šumava ukáže rok 2023. Zdálo se totiž, že zvýšený zájem o divokou přírodu v letech 2020 až 2022 byl způsobený vynucenými restrikcemi, kdy bylo zásadně omezené cestování, ale i další kulturně společenské aktivity. Vývoj návštěvnosti v první polovině roku toto očekávání podporoval, ale celoroční návštěvnost hovoří přesně o opaku a to i v době vysoké inflace a rostoucích cen,“ popsal Dvořák. 

V roce 2023 došlo k nárůstu celkové návštěvnosti území NP Šumava o dvě procenta ve srovnání s rokem 2022. Více než 40 procent návštěvníků přichází do národního parku v letních prázdninách, zima tvoří zhruba 13 procent návštěvnosti. 

Jedním z nejrušnějších míst v Národním parku Šumava zůstává oblast Modravska. Konkrétně jde o trasu z Modravy přes Rybárnu na Javoří pilu a Tříjezerní slať. Mezi další oblíbená místa patří Chalupská a Jezerní slať, naučná stezka Povydří nebo Prameny Vltavy. Nejvíce navštěvovaným zařízením Správy NP Šumava pak bylo s více než 110 tisíci lidmi návštěvnické centrum Srní. 

„Návštěvnost loňského roku jednoznačně potvrzuje atraktivnost území Národního parku Šumavu. Potvrzují se tak navíc výsledky dotazníkových šetření z let 2018 a 2019, kdy tisíce návštěvníků odpovídaly na desítky pečlivě připravených dotazů – třeba na to, zda statut národního parku omezuje rekreační možnosti. Více než dvě třetiny, dotazovaných si myslí, že rekreační možnosti na území NP Šumava nejsou vůbec nebo spíše nejsou omezeny,“ odkázal na výsledky socioekonomického monitoringu mluvčí Jan Dvořák.

Správa NP Šumava letos chystá speciální komentované vycházky do lokalit, kde probíhá přirozený vývoj, výstavy, speciální fotobody, na kterých budou moci návštěvníci sledovat přirozený vývoj šumavských lesů dlouhodobě, množství článků v časopisu Šumava, tematické dny v terénu a mnoho dalšího, informovala správa. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky šumava, příroda, národní park, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvnost Šumavy byla loni vyšší, než v době před vypuknutí pandemie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.