Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přes Česko proudí migranti z Turecka, Sýrie a Afghánistánu. Jeden případ odhalila i tragická nehoda

Nelegální migrace je velké téma, na které se policie velmi zaměřuje. V uplynulém roce zadržela v Plzeňském kraji 25 cizinců, kteří neměli na našem území co hledat. Nejčastěji se je podařilo odhalit v mezinárodních vlacích směřujících do Německa. V jednom případě je odhalila i autonehoda, při níž zemřel jeden Afgánec, spolu s ním jeli ve voze čtyři Turci, kteří se pokusili od nehody utéct. Ani jeden z nich neměl povolní k pobytu.

Pro migranty i převaděče je Česká republika především tranzitní zemí. Nejčastěji míří přes Plzeňský kraj dále na západ. Tuto nelegální tranzitní migraci se snaží policie co nejvíce potlačovat kontrolami na běžných pozemních komunikacích, na hraničních přechodech, ale i ve vlacích nebo na vytipovaných ubytovnách nebo v průmyslových zónách.

„V minulém roce jsme na problematiku nelegální tranzitní migrace zrealizovali 79 akcí většího rozsahu. Stejný počet akcí byl proveden společně s německými kolegy v takzvaných společných hlídkách,“ uvedl krajský policejní ředitel Petr Macháček

Na jeden případ upozornila tragická nehoda na dálnici

V průběhu loňského roku zadržela cizinecká policie na území našeho kraje 25 nelegálních migrantů. Nejvíce jich bylo z Turecka (11), Sýrie (7), Afghánistánu (3) a Kamerunu (1). Celkem 14 jich cestovalo v mezinárodním vlaku, pět jich jelo v osobním autě, čtyři v náklaďáku a dva šli pěšky.

Při tragické dopravní nehodě zemřel dnes na dálnici D5 třiatřicetiletý cizinec. Jeho bezvládné tělo bez známek života našli záchranáři zhruba 15 metrů od vozidla. S mužem cestovaly ve voze další čtyři osoby, které se bezprostředně po neštěstí...

„Jedním z případů nelegální tranzitní migrace v našem kraji je i autonehoda osobního automobilu, ke které došlo na dálnici D5 na Rokycansku. Ve voze cestovaly čtyři osoby turecké státní příslušnosti a jedna osoba afghánské státní příslušnosti, která při nehodě zemřela. Žádná osoba neměla oprávnění k pobytu v naší zemi a celá osádka mířila směrem do Německa,“ uvedl k tragickému případu z letošního léta mluvčí policie Ondřej Hodan.

Počet zadržených migrantů se snižuje díky přijatým opatřením členských států Evropské unie a dalších států na takzvané Balkánské cestě. Znát je to i v případě dohody mezi Českou republikou a Německem. „V uplynulém roce převzali cizinečtí policisté podle readmisní dohody mezi Českem a Německem celkem 322 osob. Pro ilustraci -  jen v roce 2022 bylo toto číslo kolem 1 400. To znamená, že ten počet je meziročně o dvě třetiny menší,“ dodal Macháček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nelegální migrace, migranti, dohoda s Německem, policejní kontroly, cizinci, povolení k pobytu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes Česko proudí migranti z Turecka, Sýrie a Afghánistánu. Jeden případ odhalila i tragická nehoda  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.