Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muž vyzýval na sociálních sítích k likvidaci politiků a k bombovému útoku na vlak, hrozí mu až 15 let za mřížemi

Kriminalisté navrhli podat obžalobu na dvaašedesátiletého muže pro trestný čin podpory a propagace terorismu. Podle vyšetřovatelů psal na sociální sítě výzvy k likvidaci politiků a podněcoval také k bombovým útokům na vlaky. Návrh obžaloby předali policisté Krajskému státnímu zastupitelství v Plzni.

Případem se zabývali karlovarští policisté. Podle jejich závěrů muž několik měsíců přes sociální sítě podněcoval ostatní uživatele ke spáchání teroristického činu. Příspěvky zveřejňoval ze svého osobního profilu ve veřejných skupinách s několika tisíci členy.

„Podněcovat měl k násilným útokům na infrastrukturu, ústavní instituce a ústavní činitele ČR, konkrétně podněcoval k fyzické likvidaci osob vrcholného orgánu moci výkonné, tedy vlády České republiky. Dále podněcoval k bombovému útoku na jedoucí vlaky v České republice,“ shrnul policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Případem se policisté usilovně zabývali. Prověřovali IP adresy a další lokalizační údaje. U muže taktéž provedli domovní prohlídku, při které zajistili mobilní telefon, notebook, paměťová média a plynovou pistoli. Stíhání muže probíhá na svobodě, přičemž mu hrozí trest na pět až 15 let.
 
Plzeňské soudy se už v minulosti zabývaly případy v souvislosti s podporou a propagací terorismu. Vůbec první Čech, který za to byl odsouzený, si odseděl čtyři a půl roku za to, že se chtěl přidat k Islámskému státu. Mladík z jižního Plzeňska původně dostal šest let, nakonec byl podmíněně propuštěn. Odvolací soud předloni výrazně snížil trest také mladému muži z Karlovarska, jenž byl uznán vinným za svou za činnost u proruských separatistů. Krajský soud v Plzni mu vyměřil dvacetiletý trest, odvolací soud toto rozhodnutí výrazně zmírnil na konečných šest let. Velmi medializovaný byl také případ Tomáše Čermáka, kterého soud poslal do vězení na 5,5 roku. Nástupu do věznice se bránil a utekl ze země, policisté ho dopadli v Polsku.

Polští policisté v pondělí v poledne na hraničním přechodu Chotěbuz-Cieszyn předali českým kolegům zadrženého Tomáše Čermáka, který byl letos v červenci pravomocně odsouzen k 5,5 roku vězení za podporu a propagaci terorismu. Před nástupem do...

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky podpora a propagace terorismu, sociální sítě, nenávistné příspěvky, bombový útok, státní zastupitelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž vyzýval na sociálních sítích k likvidaci politiků a k bombovému útoku na vlak, hrozí mu až 15 let za mřížemi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.