Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lesníci obnovili v chráněné krajinné oblasti dvě vodní nádrže, chtějí tím zmírnit dopady klimatické změny

Jednu poškodily povodně a na druhé se naopak podepsal zub času. Řeč je o dvou vodních nádržích v Českém lese, které pracovníci Lesů ČR v těchto dnech zrekonstruovali. Cílem je vrátit vodu do lesů a zmírnit dopady klimatické změny. V neposlední řadě poskytují tyto biotopy útočiště pro vodní druhy rostlin i živočichů.

„Ve všech lesních nádržích, které budujeme a obnovujeme, chceme zachytit povrchovou vodu a vytvořit životní podmínky pro vodomilné rostliny a živočichy. Jsou ale také zdrojem vody při hašení požáru,“ vysvětluje vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR Tomáš Hofmeister.

První z nádrží  „U Trojky“ se nachází u obce Bystřice u Bělé nad Radbuzou na Domažlicku a její rekonstrukce vyšla na 6,4 milionu korun. Práce započaly už loni v srpnu, přičemž bylo nejprve nutné vytěžit sediment. Poté se mohlo začít s obnovou hráze a instalací požeráku s ocelovou lávkou.

Nádrž "U Trojky" u obce Bystřice u Bělé nad Radbuzou před a po obnově.

„Kvůli bezpečnému převedení velké vody jsme v levé části hráze zřídili z betonových prahů, kamenné dlažby a rovnaniny bezpečnostní přeliv,“ popisuje vedoucí správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau. V části nádrže vzniklo mělké pásmo pro vodomilné živočichy a nad ním pak vodohospodáři vybudovali dvě neprůtočné zemní tůně s valy z pařezů, v nichž zimují obojživelníci. Nádrž teď pojme až 6 200 metrů krychlových vody.  

Druhá nádrž „U Jána“ leží nedaleko přírodní památky „Na Kolmu“ v údolí Lesního potoka. Z původní historické nádrže se dochovala jen protržená hráz porostlá smrky. Vodohospodáři pracovali od loňského jara na obnově spodní výpusti a bezpečnostního přelivu z přírodních materiálu, jako jsou kamenné prahy nebo dřevěné fošny.

„Osazovali taky požerák s výpustným potrubím a svah nádrže opevnili kameny. V zátopě vytvořili rozsáhlé rašelinné pásmo. U břehů pak záměrně zůstalo mrtvé dřevo, kmeny a pařezy s kořeny obrácenými vzhůru, aby byla lokalita atraktivní pro řadu živočišných druhů. Nádrž dnes pojme až 4 800 metrů krychlových vody,“ doplnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Tato rekonstrukce vyšla na 1,8 milionu korun.

Ohodnoť článek

Štítky obnova vodních ploch, obnova vodní nádrže, voda v krajině, ekologie, ochrana životního prostředí, Český les, Lesy ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci obnovili v chráněné krajinné oblasti dvě vodní nádrže, chtějí tím zmírnit dopady klimatické změny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.