Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obvod rozdělí šest milionů korun mezi zájmové spolky, sportovce a nově podpoří i zahrádkáře

Obyvatelé prvního plzeňského obvodu mohou nově žádat o příspěvek na péči o zahrádky před bytovými a rodinnými domy. Obvod tím chce lidi motivovat ke zvelebování veřejného prostranství a zároveň podpořit ty, kteří už tak činí. Jednička v rámci dotačních programů podpoří i zájmové spolky, které pracují s dětmi či seniory. Finanční prostředky mohou čerpat také sportovní kluby.

„Vyhlásili jsme dotační tituly dohromady ve třech oblastech. Úplnou novinkou je program z oblasti životního prostředí, který je určen těm, jež se starají o zahrádky před svými domy. Na nákup substrátu či květin mohou žadatelé získat až sedm tisíc korun. Náš obvod je v krajském městě první, který s něčím takovým přišel, sami jsme zvědaví, jak se to ujme,“ sdělila starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Lidé si mohou zažádat o podporu na zvelebení zahrádek u domů, obvod na akci vyčlenil 200 tisíc korun

Obyvatelé prvního plzeňského obvodu mohou nově žádat o dotaci na péči o zahrádky před bytovými a rodinnými domy. Obvod tím chce lidi motivovat ke zvelebování veřejného prostranství a zároveň podpořit ty, kteří už tak činí. Žádosti budou moci...

Příspěvek mohou využít fyzické i právnické osoby s bydlištěm či sídlem na území prvního plzeňského obvodu. „Chceme takto podpořit obyvatele, kteří se často za své vlastní náklady a ve svém volném čase starají o okolí místa, kde žijí. Vždyť takovou rozkvetlou zahrádkou před panelákem dělají radost nejen sobě, ale i ostatním,“ myslí si místostarosta Jedničky Jiří Rezek (Piráti).

Žádosti právě o tento grant bude úřad přijímat do 28. února prostřednictvím portálu eDotace. Na daný dotační titul radnice vyčlenila 200 tisíc korun.

Sportovci mohou čerpat peníze na nájem tělocvičny

Další oblastí je sport, tělovýchova a volnočasové aktivity, na které obvod vyčlenil tři miliony korun. Žádosti je možné podávat do 16. února. V tomto programu je možné žádat až o 100 tisíc korun. „Dotaci je možné využít například na nákup sportovních a tréninkových pomůcek, náčiní, dresů, ale třeba i mzdy trenérů, nájem tělocvičny a podobně,“ vyjmenovala za Finanční odbor ÚMO Plzeň 1 vedoucí oddělení poplatků Lucie Levová. V programu na pořádání sportovních akcí je pak možné získat až 80 tisíc korun. Částka může pokrýt třeba cestovné, startovné, dopravu, ubytování, pronájem tribuny, nákup věcných cen, atd.

Ve Škodalandu vznikne nové discgolfové hřiště, rozhodli o tom obyvatelé centrálního obvodu

Trojka už zná výsledky z premiérového projektu participativního rozpočtu. Mezi šest místních částí rozdělí dohromady šest milionů korun. Nejvíce hlasů získal návrh na zřízení discgolfového hřiště v areálu Škodaland. Skvrňanští zase nejvíce stojí...

V období od 26. února do 22. března bude úřad přijímat žádosti o granty v sociální oblasti a oblasti kultury, kam zamíří také tři miliony korun. Na podporu sociálních služeb poskytovaných občanům prvního plzeňského obvodu je možné získat až 100 tisíc korun a na prevenci rizikového chování dětí a mládeže a prevenci sociálního vyloučení je to až 80 tisíc korun. „Zde mohou žádat instituce, které pracují se seniory či zdravotně postiženými, a dále třeba mateřská centra nebo kluby, které se věnují integraci dětí z etnických menšin,“ doplnila Levová.

O dotace lze od loňského roku žádat napříč celým městem elektronicky a stejným způsobem se jednotlivé žádosti zpracovávají. Jaký je postup? Žadatelé se zaregistrují na portálu eDotace a vyberou si konkrétní dotační program. „Jednotlivé žádosti poté posuzují komise naší rady, přičemž finálně je bude schvalovat zastupitelstvo na svém zasedání 24. dubna,“ sdělila starostka. Poté budou žadatelé vyzváni k podpisu smlouvy a v souladu s ní předloží potřebné doklady k vyúčtování, a to nejpozději do konce listopadu. Následně se budou vyplácet peníze.

„Rozumíme tomu, že leckdo může v dotačních pravidlech tápat, i proto jsme se rozhodli uspořádat konzultační den zaměřený právě na dotace. Uskuteční se 12. února od 15 do 18 hodin v obřadní síni našeho úřadu. Zájemci se budou moci zeptat na vše, co je v této oblasti zajímá. Úředníci našeho finančního odboru jim rádi pomohou,“ podotkla starostka.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky dotace, zájmové spolky, podpora, MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obvod rozdělí šest milionů korun mezi zájmové spolky, sportovce a nově podpoří i zahrádkáře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.