Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dramatická záchrana psa i náročný zásah v chovu nakaženého ptačí chřipkou, hasiči rekapitulují rok 2023

Hasiči v Plzeňském kraji měli za loňský rok na kontě přes 11 tisíc výjezdů. Z jejich statistik vyplývá, že se počet zásahů sice meziročně snížil, ale naopak si všímají, že stále více vyjíždějí k nehodám. V rámci bilancování se také ohlížejí za náročnými zásahy, kam patří například likvidace velkochovu drůbeže na Tachovsku nebo požár staršího domu v centru Plzně, kde se dva hasiči propadli stropem. Evidují i kuriozity, jako byla pomoc fence, která se dostala do betonové skruže plné vody.

„V roce 2023 jsme měli 11 106 událostí včetně 692 planých poplachů, 314 osob zemřelo, zraněno bylo 2515 civilních osob a 16 hasičů. Během zásahů u mimořádných událostí bylo 2864 osob zachráněno a 3644 osob evakuováno z ohroženého prostoru," vyčíslil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Mezi zemřelé hasiči počítají oběti dopravních nehod či požárů, ale také případy, kdy na žádost záchranné služby nebo policie otvírali byt, kde se našel mrtvý člověk.

Rok 2023 byl podle Poncara pro krajské hasiče z hlediska počtu zásahů klidnějším. Počet událostí se snížil o 505. Nicméně došlo k navýšení počtu dopravních nehod, technických zásahů a úniků nebezpečných látek.

V kafilerii skončilo 740 tisíc slepic a miliony vajec, ptačí chřipka na Tachovsku neměla v Česku obdoby

Přesně před rokem odhalili veterináři dosud největší ohnisko ptačí chřipky v České republice. Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku museli zlikvidovat 742 000 slepic, což představovalo zhruba 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR....

Mezi náročné zásahy se určitě řadí pomoc při likvidaci velkochovu drůbeže v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde veterináři objevili dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku. „Z pohledu standardní zásahové činnosti jsme řešili 1 167 požárů s různým rozsahem škod. U pěti z nich dosáhla škoda více než 10 milionů korun,“ uvedl Poncar. Mezi ně se řadí například požár v penzionu a restauraci v Soběsukách na Plzeňsku, kde dosáhla škoda na rekordních 35 milionů korun.

„Hodně sledovaným byl také zásah na požár historického domu v centru Plzně. Při něm došlo k propadnutí dvou našich příslušníků a zranění jednoho z nich,“ zmiňuje Poncar.

„V přímé souvislosti s požáry bohužel zemřely čtyři osoby a 73 osob bylo zraněno. Z hasičů smrtelné zranění neutrpěl nikdo, 10 hasičů však bylo zraněno při likvidaci těchto požárů. Nejčastějšími příčinami vzniku požárů v roce 2023 byly nedbalost, technické závady a požáry od spalinových cest. V 54 případech byly požáry zapáleny úmyslně,“ shrnuje mluvčí.

Dopravních nehod přibývá

„Loni jsme zasahovali u 1 723 dopravních nehod, při nichž zemřelo 37 osob a 1 382 jich bylo zraněno. Zasahovali jsme také u tří leteckých nehod, které si vyžádaly pět zraněných osob. Nikdo nezemřel,“ pokračuje Poncar. K různým typům úniku nebezpečných chemických látek loni vyjeli hasiči v 709 případech, o rok dříve to bylo 688 událostí.

Hasiči i loni pomáhali také uprchlíkům z Ukrajiny. V Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině odsloužili 3607 hodin, o rok dříve to bylo 13 173 hodin. Mezi kuriózní zásahy řadí záchranu psa, který se propadl do betonové skruže plné vody.

VIDEO: Fenka Kira se dostala pod zemí do betonové skruže plné vody a hrozilo jí utonutí. Při záchraně šlo o sekundy

Náročnou noční záchrannou akci psí fenky Kiry absolvovali hasiči v Hostouni na Domažlicku. Šlo o vteřiny! Kira se totiž dostala do betonové skruže plné vody pod povrchem fotbalového hřiště a hrozilo jí utonutí.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky bilance, rok 2023, hasiči, počet výjezdů, záchrana psa, ptačí chřipka, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dramatická záchrana psa i náročný zásah v chovu nakaženého ptačí chřipkou, hasiči rekapitulují rok 2023  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.