Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V kafilerii skončilo 740 tisíc slepic a miliony vajec, ptačí chřipka na Tachovsku neměla v Česku obdoby

Přesně před rokem odhalili veterináři dosud největší ohnisko ptačí chřipky v České republice. Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku museli zlikvidovat 742 000 slepic, což představovalo zhruba 15 procent nosnic ze zemědělských chovů v ČR. Drůbežárna dnes opět produkuje 700 tisíc vajec denně a přijala řadu bezpečnostních opatření. Jak se nákaza do chovu dostala firma dodnes netuší.

S nákazou v takovém rozsahu neměli dosud veterináři zkušenosti. Ptáky chovala firma Česká drůbež ve třech samostatných halách, nákaza se nejprve objevila v jedné z nich. Rychle se ale rozšířila dál. S likvidací chovu se začalo 3. ledna odpoledne, kdy se do utěsněné první poloviny jedné ze tří hal napustil oxid uhličitý, který slepice hromadně usmrtil. O den později hasiči a pracovníci firmy nosnice z hal vynášeli a utráceli je v upravených kontejnerech. Vynášet ven museli i drůbež, která již byla uhynulá. Odstranit se musely i miliony vajec a třeba i podestýlka. Do akce se denně zapojilo až 130 lidí, rozdělených do 12 týmů.

Celkové škody, vzniklé likvidací 742 000 slepic, sedmi milionů vajec a výpadkem tržeb, firma ani ministerstvo zemědělství dosud neuzavřely. Společnost nicméně požádala o tři zálohy na úhradu nákladů a ztrát. Od státu celkem dostane 190 milionů korun. Na kompletním vyúčtování a vyčíslení celkové náhrady škod vzniklých při plnění mimořádných veterinárních opatření bude ministerstvo s firmou dál spolupracovat.

Jak se nákaza do chovu dostala?

Jak se vir subtypu H5N1, který je potenciálně přenosný i na člověka, do chovu dostal? Na tuto otázka firma dodnes nezná odpověď. „Přijali jsme ještě další bezpečnostní opatření pro maximální snížení rizika. Vybudovali jsme další šatny, sprchy a vnitřní schodiště pro personál, dezinfekční proudy na čištění obuvi, kamery a čidla na monitorování otevírání dveří, přeorganizovali jsme práci tak, že máme jednoho pracovníka, který se pohybuje jen venku a řeší všechny venkovní věci a dovnitř hal vůbec nechodí," uvedl pro Českou tiskovou kancelář jednatel firmy Zdeněk Pašek.

Kvůli nedostatku mladých nosnic nemohla firma naplnit najednou všechny tři haly. První halu obsadila před Velikonocemi nosnicemi z vlastní odchovny v Toužimi, do druhé haly přivezla v červnu nosnice koupené v zahraničí a třetí halu obsadila koncem prázdnin opět vlastními nosnicemi. Do plného provozu se drůbežárna dostala tři čtvrtě roku po likvidaci nakažené drůbeže.

  • Lidé se mohou virem nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly. První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. Přenos nákazy z volně žijícího ptáka na člověka dosud nebyl zaznamenán.
  • Virus ptačí chřipky se v českém chovu poprvé objevil v červnu 2007. Loňský případ na Tachovsku se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.
  • Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Ohodnoť článek

Foto Jan Kostík/ GŘ HZS

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa

V kafilerii skončilo 740 tisíc slepic a miliony vajec, ptačí chřipka na Tachovsku neměla v Česku obdoby  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.