Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nové Centrum bezpečí naučí děti i dospělé, jak se mají chovat při mimořádných událostech

Plzeňský kraj spolu s městem vybuduje bezpečnostně vzdělávací centrum. Sloužit bude dětem i dospělým. Záchranáři, hasiči i policisté je budou školit v prevenci při mimořádných událostech. Třeba o tom, jak se mají zachovat v případě vzniku požáru nebo pokud budou svědky nehody. Plzeňský kraj již podepsal s městem memorandum o spolupráci s tím, že magistrát sežene pozemek a kraj zajistí výstavbu centra. Projekt by mohl pomoci zafinancovat evropský program IROP.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) už funguje podobné centrum například v sousedním Karlovarském kraji, kde ho lidé najdou pod názvem Svět záchranářů.

„Společná vize je taková, že vznikne jakési Centrum bezpečí. Tam budou záchranáři složek IZS učit veřejnost, jak reagovat v rizikových situacích či při mimořádných událostech. Uvědomme si, že bezpečnostní situace v České republice se mění a je nutné na toto reagovat. Považujeme za důležité, aby nejen složky IZS ale i obyvatelé kraje byli připraveni na každodenní rizika a zvládli různé mimořádné události,“ vysvětluje Špoták.

Centrum bude v první řadě sloužit především žákům základních i středních škol, kteří by se tam měli připravovat na různé situace, které je mohou v životě potkat, jako jsou například postupy při hašení požáru nebo nutné dopravní znalosti. Dozvědět by se měli i to, jak se bránit v případě kyberútoku. Rolí lektorů se ujmou samotní záchranáři a policisté.  

„Samotný projekt vnímám jako velmi důležitý pro bezpečnost města Plzně a vítám, že jsme se společně s Plzeňským krajem zavázali k tomu, že pro jeho vznik vyvineme maximální úsilí. Za město jsme připraveni se podílet na jeho vzniku a rovněž nést část provozních výdajů,“ doplnil primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Memorandum obsahuje základní cíle a způsob vzájemné spolupráce. Projekt bude časově, technicky i finančně náročný. Jeho náklady odhadl hejtman podle Karlových Varů na 60 až 80 milionů korun, teď se začne pracovat na projektu. Mělo by to být do dvou let připravené, ale bude to záviset na vhodném pozemku. Vhodnou plochu o rozloze až 30 000 metrů čtverečních město s krajem teprve hledá. Ideální by bylo, kdyby zařízení vzniklo blízko centra, aby se tam zájemci mohli dopravit MHD. Podle České tiskové kanceláře se hejtman domnívá, že by centrum mohlo být i na záložním vojenském letišti v Líních u Plzně, o čemž by se ale muselo jednat s ministerstvem obrany.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky Centrum bezpečí, vzdělávací centrum, bezpečnost ve městě, kurz první pomoci, mimořádné události, memorandum o spolupráci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové Centrum bezpečí naučí děti i dospělé, jak se mají chovat při mimořádných událostech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.