Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž vyhrožoval vystřílením celé vesnice, soud mu dal pokutu

Bezprostředně po tragédii na pražské filozofické fakultě, vyhrožoval sedmatřicetiletý muž vystřílením jedné vesnice na Klatovsku. Svoje plány oznámil na linku 158, krátce nato už měl na rukou pouta. Soud v Plzni ho nyní potrestal pokutou ve výši 50 000 korun za šíření poplašné zprávy. Rozsudek není pravomocný. Tento trest není prvním, který soud vynesl za výhružky inspirované pražskými událostmi.

Trest za šíření poplašné zprávy soudce uložil trestním příkazem. Rozsudek není pravomocný. Pokud s ním nebude obviněný nebo žalobce souhlasit, soud nařídí hlavní líčení, informoval o tom deník Právo. Podle jeho zjištění volal muž na tísňovou linku hned dvakrát, a to pouhý jeden den po tragédii v Praze. „Vystřílím celý Kovčín, všechny tam zamorduju,“ cituje Právo mužovy výhružky.

„Na místo v Plzni, kde se muž zdržoval, ihned vyjeli policisté a podezřelého zadrželi. Ve věci zahájili úkony trestního řízení a bezprostředně bylo dotyčnému sděleno podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy a byl propuštěn ze zadržení. Muž vysvětlil, že se z jeho strany jednalo o zkratkovité jednání pod vlivem alkoholu,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová krátce po jeho zadržení.

Za výhružky udělil klatovský soud obratem podmínku

Trest u soudu vyfasoval už v polovině ledna i dvaačtyřicetiletý muž, který vyhrožoval zabitím své bývalé přítelkyně a střelbou do dalších osob. „Muž telefonicky kontaktoval svoji bývalou družku, které vyhrožoval zabitím. Dále vyhrožoval, že by mohl spáchat obdobný čin, ke kterému nedávno došlo na filozofické fakultě v Praze. Žena okamžitě kontaktovala policisty, kteří začali po muži ihned pátrat,“ sdělila tehdy mluvčí policie Michaela Raindlová.

Policie musela postupovat při zatýkání velmi obezřetně. „Podle prvotních informací, které policisté získali, mohl mít muž u sebe zbraň. To se ovšem naštěstí nepotvrdilo. Následující den kriminalisté muži sdělili, v režimu zrychleného zkráceného přípravného řízení, podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování. Podezřelý byl postaven do 48 hodin před soud,“ dodala policejní mluvčí. Klatovský soud muže potrestal osmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky a dohledem probačního úředníka. Kromě toho bude muset odsouzený docházet i na sezení k psychologovi. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky šíření poplašné zprávy, vyhrožování, schvalování útoku na univerzitě, střelba na univerzitě, soud v Plzni

Muž vyhrožoval vystřílením celé vesnice, soud mu dal pokutu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.