Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pozor na silnou ledovku, varují meteorologové. V západních Čechách platí vysoký stupeň nebezpečí

, aktualizováno 17. ledna 2024, 12:20

Meteorologové varují před ledovkou, která může mít tloušťku i nad pět milimetrů. Výstraha platí od středečního poledne pro většinu území republiky vyjma východu země. Pro západní Čechy vydali odborníci výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V odpoledních hodinách by mělo začít sněžit, srážky ale postupně přejdou do mrznoucího deště.

„Během středečního odpoledne očekáváme od jihozápadu sněžení, které bude přecházet do deště, i mrznoucího. Proto na většině území, vyjma jihovýchodu, hrozí mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. V severozápadní polovině území i ledovky silné s tloušťkou i nad 5 milimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Dle aktuálních výstupů modelů to vypadá, že první srážky by se měly v Plzeňském a Karlovarském kraji objevit hned po obědě – zpočátku patrně ve formě sněžení. Teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry se ale začne rychle prosazovat a během odpoledne budou srážky přecházet do mrznoucích a postupovat dále k východu až severovýchodu," upřesňují.

Podle jejich předpovědi budou teploty v některých částech Česka atypické, kdy v noci na čtvrtek bude paradoxně tepleji než druhý den v odpoledních hodinách. „Ve čtvrtek odpoledne se bude od severu rychle ochlazovat a začnou se tvořit zmrazky nebo náledí. Počasí dá tedy hodně zabrat hlavně silničářům,“ myslí si odborníci.

Varování ČHMÚ před tvorbou ledovky platí pro většinu území ČR od středečního poledne, v Čechách je převážně s vysokým stupněm nebezpečí. Lidem hrozí větší riziko úrazů a také řidiči by měli jezdit opatrně. Například toto pondělí zaskočila ledovka a lehce zasněžená silnice mnoho šoférů a záchranáři se po celý den téměř nezastavili.

“Vzhledem k dnešní předpovědi počasí, kdy má od poledních hodin až do pozdního večera na území Plzeňského kraje sněžit nebo pršet, což může vést k tvorbě ledovky, upozorňujeme všechny řidiče, aby byli na svých cestách opatrní, zbytečně neriskovali a přizpůsobili rychlost jízdy povaze a stavu vozovky a také svým schopnostem," apeluje na motoristy také mluvčí policie Pavla Burešová. 

Na namrzlých i zasněžených silnicích to pořádně klouzalo. Záchranáři a hasiči jezdili od jedné nehody ke druhé

Namrzlá a lehce zasněžená vozovka byla příčinou celé řady dopravních nehod, které se staly v pondělí ráno i během dopoledne na území Plzeňského kraje. Plné ruce práce měli hasiči, záchranáři i policisté. Dvě vozidla se střetla za Bdeněvsí pod...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky ledovka, náledí, námraza, počasí, předpověď, meteorolog, úrazy, výstraha

Pozor na silnou ledovku, varují meteorologové. V západních Čechách platí vysoký stupeň nebezpečí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.