Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Řidič si dal střechu auta modrý maják a pospíchal za dcerou do nemocnice, na použití výstražného světla neměl právo

Jakmile řidiči spatří blikat modré světlo, instinktivně uhnou z cesty a umožní policii, záchranářům či hasičům plynulý průjezd k místu zásahu. S touto myšlenkou nasedl do auta také muž z Domažlicka a na střechu svého vozu upevnil modrý maják, který lze na internetu snadno koupit za pár stovek. Přistihla ho ovšem policie, kterou jeho argumenty rozhodně nepřesvědčily.

K použití modrého majáku neexistuje pro řidiče žádná výjimka a neuspějí ani s výmluvami, že mají pocit, že jsou v ohrožení jejich členové rodiny. Takový případ se před nedávnem odehrál na Domažlicku, kde si řidič vybavil vůz výstražným světlem.

„Policejní hlídce to následně zdůvodnil tím, že měl strach o svoji dceru, kterou odvezla záchranná služba do nemocnice. Ani jeho projevená lítost však nemohla změnit skutečnost, že podle zákona neoprávněně využil zvláštních výstražných světel v provozu na pozemních komunikacích. Za přestupek dostal pokutu a maják mu byl zabaven,“ popisuje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Majáček tak propadl státu a dostal se následně do aukce, v níž padlo 22 příhozů a cena se vyšplhala ze dvou stovek na 800 korun.

Světlo lze koupit za pár stovek

Pokud zadáte do internetového vyhledávače heslo „modrý maják“, okamžitě vám vyskočí řada odkazů na různé e-shopy. Cena se pohybuje od tří stovek až do řádu nižších tisíců. Pakliže policie přistihne řidiče, že má na střeše vozu maják, může mu udělit pokutu do 2 000 korun, ve správním řízení až 2 500 Kč. A je jedno, zda maják svítil nebo ne, stačí, že je na střeše. V některých případech mohou policisté zabavit technický průkaz, to se děje, pokud je maják přidělán na střechu napevno. Ty nejlevnější se ale prodávají s magnetem.

Kdo může jezdit s modrým majákem určuje zákon o provozu na pozemních komunikacích. Kromě policie, záchranky nebo hasičů tam spadají i vozy vojenské policie, zpravodajské služby, důlní záchranná služba, celní správa, Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo plynaři, kteří jezdí k nahlášeným poruchám a únikům. V roce 2001 vydala vláda nařízení, že zvláštní výstražné světlo modré barvy může využívat prezident republiky, předseda Poslanecké sněmovny, předseda Senátu a další členové vlády či vysoce postavení zástupci Armády ČR.

VIDEO: Zdržení v řádech drahocenných desítek vteřin nabírají hasiči i policisté kvůli zmatkujícím řidičům a chodcům

Velmi frustrující okamžiky v Plzni zažívají řidiči hasičských, policejních či záchranářských vozů. Na místě události musí být co nejrychleji a každá vteřina je doslova rozhodující. Včasnému příjezdu jim ale mnohdy brání řidiči, kteří si nevšimnou...

 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky právo přednosti v jízdě, jízda s majákem, modrý maják, přednost, jízda s majákem, neoprávněná jízda s majákem

Řidič si dal střechu auta modrý maják a pospíchal za dcerou do nemocnice, na použití výstražného světla neměl právo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.