Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Potomci hrdinů odboje, kteří pomáhali výsadkářům z operace Anthropoid, získají znovuobjevený rodinný majetek

Pátrání v archivech zavedlo pracovníky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) k zajímavému objevu. Při prověřování seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků pozemků narazili v Radčicích u Plzně na plochu o rozloze 6000 metrů čtverečních, jehož majitelka zemřela v roce 1943. Pozemek tak měl přejít na její dceru, jenže ta v té doby byla v hledáčku gestapa, jelikož s manželem pomáhali parašutistům napojených na operaci Canonbury a Anthropoid.

Pátrání po neznámé majitelce pozemku v Radčicích dovedlo pracovníky plzeňského ÚZSVM až k členům odboje, kteří byli popraveni za pomoc výsadkářům z operace Anthropoid. Část rodiny válku přežila a tito příbuzní teď čekají na dokončení dědického řízení.

„Jako nedostatečně identifikovaná majitelka pozemku v Radčicích u Plzně, který má rozlohu přes 6 000 metrů čtvrtečních, byla vedena paní Františka Sedláková. V katastrálním zápise však u pozemku chyběly další podstatné identifikátory a bylo proto nutné zapátrat v archivech. Žena zemřela v roce 1943,“ přibližuje mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová výsledky mravenčí práce svých kolegů.


Vojtěch Kučera, jeho manželka Marie a dcera Věra, zdroj: Wikimedia Commons/ archiv historika a badatele Jaroslava Čvančary

ÚZSVM nejprve získal doklady z původního dědického spisu. V úmrtním zápisu po paní Františce byla uvedena její dcera Marie Kučerová z plzeňské Resslovy ulice, která byla toho času ve vazbě německé státní policie. „Resslova ulice v Plzni stále je, navazuje na jednu z místních nejznámějších ulic, Americkou třídu. Na domě s č. p. 4 tu visí pamětní deska členům odboje, manželům Marii a Vojtěchu Kučerovým a jejich dceři Věře. Všichni byli za pomoc výsadkářům z operací Anthropoid, Silver A a Out Distance popraveni v koncentračním táboře Mauthausen,“ říká Tesařová.

Letecký útok na Plzeň 26. dubna 1942 neboli Operace Canonbury byla společná akce britského Královského letectva a československého odboje. Při nočním náletu bombardérů RAF na západočeské město Plzeň měly být především poškozeny Škodovy závody. Plány skončily neúspěchem.

Podle jejích slov je až symbolické, že v Praze ve stejnojmenné Resslově ulici stojí pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje. V něm se po tři týdny ukrývali parašutisté poté, co provedli atentát na Reinharda Heydricha. Během následného boje s Němci tam všech sedm mužů zahynulo. V kryptě tohoto chrámu je dnes vybudován Národní památník hrdinů heydrichiády.

„Během devíti dubnových dnů, kdy vrcholily přípravy na akci Canonbury, bydleli někteří parašutisté v přízemním bytě Vojtěcha Kučery a jeho ženy Marie. Spolu s nimi tam žila i dcera Věra. Obchodník Vojtěch Kučera udržoval spojení s dalšími odbojáři – plzeňskými policisty Bejblem a Králem, starostou Radobyčic Karlem Baxou a také s rodinou Moravcových v Praze,“ připomínají historici z Paměti národa, která před časem přestavila také interaktivní mapu mistapametinaroda.cz.

Potomci strůjce atentátu na Heydricha získají zapomenutý a nyní nově objevený rodinný majetek

Zajímavý objev učinil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při prověřování seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků pozemků. Z jedné nenápadné položky tohoto seznamu se podařilo identifikovat manželku národního hrdiny,...

Věra Kučerová, studentka tříleté rodinné školy, se s parašutisty aktivně účastnila akce Canonbury. Při výsleších po zatčení celé rodiny 17. června 1942 však nikoho neprozradila. „Kučerovy potkal stejný osud jako Královy. Po věznění a vyslýchání v Petschkově paláci v Praze byli odesláni do Malé pevnosti Terezín a poté zařazeni do říjnového „mauthausenského“ transportu. Dne 24. října 1942 byli v koncentračním táboře Mauthausen popraveni střelou do týlu. V obchodě Vojtěcha Kučery pracovala jako prodavačka Marie Žilanová, která se do pomoci parašutistům také zapojila. Díky statečnosti Kučerových a dalších odbojářů, kteří o jejím zapojení mlčeli, se jí podařilo válku přežít,“ dodávají historici.  

Ohodnoť článek

Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky ÚZSVM, atentát na Heydricha, operace Anthropoid, Operace Canonbury, hrdinové odboje, popraveni nacisty, koncentrační tábor, Resslova ulice

Potomci hrdinů odboje, kteří pomáhali výsadkářům z operace Anthropoid, získají znovuobjevený rodinný majetek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.