Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Potomci strůjce atentátu na Heydricha získají zapomenutý a nyní nově objevený rodinný majetek

Zajímavý objev učinil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při prověřování seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků pozemků. Z jedné nenápadné položky tohoto seznamu se podařilo identifikovat manželku národního hrdiny, brigádního generála Františka Moravce. Ten je považován za autora plánu na atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli českoslovenští výsadkáři v roce 1942.

„ÚZSVM v Plzni prováděl šetření spoluvlastnického podílu domu a přilehlé zahrady v menší obci u Plzně a zjistil, že touto osobou je manželka generála Františka Moravce. Ve spolupráci s Ministerstvem obrany – Vojenským historickým ústavem v Praze se naše pracoviště zkontaktovalo s vnučkou manželů Moravcových. Je pravděpodobné, že majetek se po mnoha desetiletích vrátí právoplatným majitelům,“ informuje o objevu na svém webu ÚZSVM

Legendární československý legionář a důstojník Československé armády byl v době sňatku přidělen ke slavnému 35. pluku v Plzni. Celá rodina generála Moravce za druhé světové války odešla do exilu do Anglie. Tam také vznikl plán atentátu na Heydricha, který provedli českoslovenští výsadkáři.

Po atentátu na Heydricha a následné německé odvetě proti obyvatelstvu Protektorátu došlo k likvidaci agenturních sítí na území Čech a Moravy, které předávaly zpravodajské informace do Londýna, a ke ztrátě radiového spojení mezi Protektorátem a zahraničním odbojem. Moravcova skupina se tak ocitla bez přísunu informací. To vedlo v letech 1942–1943 ke zpochybňování Moravcových kvalit a jeho schopnosti nadále vést zpravodajský odbor exilového MNO. Do osvobozeného Československa se Moravec vrátil v červnu 1945.

Krátce po únorovém puči v roce 1948 Moravec uprchl Moravec s manželkou opět ze své rodné vlasti a zapojil se do zpravodajské činnosti. I v zahraničí byl pro komunistický režim velkou hrozbou a po celá 50. léta ho sledovali československé zpravodajské služby. Toto sledování se postupně utlumovalo začátkem 60. let, kdy Moravec přesídlil do USA, kde s manželkou dožil. Poslední roky svého života pracoval generál Moravec ve vojenské rozvědce americké armády jako poradce pro Československo. Brigádní generál František Moravec zemřel 26. července 1966 ve Washingtonu. Odtud byly v dubnu 2022 jeho ostatky převezeny a pietně uloženy na hřbitově v Čáslavi.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových + VHÚ

Zdroj: cs.wikipedia.org

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Vojenský historický ústav Praha | Zdroj cs.wikipedia.org

Štítky brigádní generál František Moravec, zapomenutý pozemek, ÚZSVM, atentát na Heydricha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

K věci na yt agent Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí...

Neděle, 12. listopadu 2023, 02:16Odpovědět

Peter Blažej

Důvody atentátu jsou dle mého názoru dva: 1. Čs. odboj dal o sobě vědět signálem, který obletěl celý svět. A rozzuření Němci se svou odplatou postarali o odvolání Mnichovské dohody. To je to co se předkládá světu. 2. Jde o pomstu plk. Moravce za popravu gnr. Bílého, Homoly, Eliáše a dalších. Ale to je můj soukromý názor, který asi nekonvenuje s tím ušlechtilejším názorem č. 1.

Sobota, 11. listopadu 2023, 16:41Odpovědět

Ivan Hron

Komu a jakému účelu v době vymýšlení atentátu František Moravec sloužil je velice pochybné. Jakákoliv výhoda pro Čechy z akce nevyplývá. Nevýhody jsou ale historicky známé a tehdejším vnitřním odbojem proti Němcům přesně předpovězené. Jestli byl pravdivě informován Beneš je také záhadou.

Sobota, 11. listopadu 2023, 09:53Odpovědět

Libor Burian

O době filmy Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Hlava22, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1, 2, seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Vlk z Wall Street, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, exekutorů, pasáků, vexláků kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů, viz Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní), na FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno (zaTošovského), o agentech Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů a vypalení obcí...

Neděle, 12. listopadu 2023, 02:27Odpovědět

Martin Vaněk

Zajímavé. Stát na jedné straně dohledává vlastníky nemovitostí, přestože by se měli starat oni, na druhé okrádá občany, kterým bere majetky na základě lživých rozsudků justiční mafie...

Sobota, 11. listopadu 2023, 08:43Odpovědět

Potomci strůjce atentátu na Heydricha získají zapomenutý a nyní nově objevený rodinný majetek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.