Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zloděj opakovaně krade peníze z kasičky u samoobslužné boudičky s krmením pro zvířata

Oblíbené samoobslužné boudičky můžete potkat v různých koutech Plzeňského kraje. Za jejich nápadem stojí farmářka Michaela Němcová z Liblína. V jednoduchých regálech najdou lidé balíčky s krmením pro ptáky nebo hlodavce. Vše je založené na důvěře a lidé mohou za krmení platit do kasičky nebo QR kódem. Každý ovšem není poctivý a během let se boudičky staly cílem vandalů nebo zlodějů. Právě v Rokycanech ji navštěvuje jeden muž a vybírá peníze z kasičky.

„Prosíme, pozná někdo tohoto pána? Pravidelně navštěvuje kasičku v Rokycanech. Rádi bychom s pánem mluvili,“ napsali rozhořčení autoři projektu na svých sociálních sítích a přiložili snímky z kamer. Šance, že muže dopátrají, je poměrně velká, jelikož příspěvek sdílely stovky lidí.

Autorka boudiček se ale s podobným jednáním nesetkává poprvé. Například loni řádil zloděj v Kařezu, dokonce se vybavil i pilkou. „Víme, že naše bezpečnostní kasičky dokážou potenciální zloděje nejen odradit, ale také vybudit k mentálnímu a fyzickému výkonu, na tento čin se totiž dotyčné individum vybavilo AKU pilkou a přitom přeřízlo i popisnou cedulku. Toto je první boudička, kterou jsme nuceni přemístit na bezpečnější místo,“ uvedla tehdy Michaela Němcová.

Zloděj se dokonce vybavil pilkou, foto: Samoobslužné prodejní boudičky s krmením pro zvířátka

S nápadem na samoobslužné boudičky přišla Michaela Němcová z Liblína na Rokycansku zhruba před pěti lety. Právě tam vyrostla první originální samoobsluha a další na sebe nenechaly dlouho čekat. Najdete je například v Němčovicích, Kozojedech, Oseku u Rokycan, Holoubkově nebo ve Volduchách. V loňském roce přibyl do výčtu ještě Starý Plzenec, Kyšice, Chrást, Druztová a Ejpovice.

„V boudičce je kasička a je to celé založené na důvěře, že zákazník si vezme pytlík a zaplatí. Také je možnost zaplatit přes QR kód, což teď využívá čím dál více lidí. Na pár místech mi kasičky ničili. Neodradí nás to, vždycky si říkám, že by byla škoda, aby to jeden hlupák zkazil všem ostatním, kteří za to nemůžou. I jsem s tím počítala. Když má někdo potřebu pytlík ukrást, tak je to jeho ostuda. Těch poctivých je samozřejmě drtivá většina,“ řekla již dříve pro Plzeňskou Drbnu autorka boudiček.

V loňském roce se autorka projektu setkala s naprosto nepochopitelným jednáním vladého vandala, foto: Samoobslužné prodejní boudičky s krmením pro zvířátka

Během let ovšem musela řešit i citlivější věci, než je poškozená nebo vykradená kasička. Loni třiadvacetiletý vandal z Hlohoviček na Rokycansku načmáral na boudičku hákové kříže. Sprejera se nakonec podařilo dopadnout díky dětem, které tohoto „umělce“ viděly a zachytily na telefon. Ukázalo se totiž, že takto řádil i v okolí autobusových zastávek nebo na naučných stezkách.

V boudičkách lidé najdou lidé krmení pro ptáky, králíky a hlodavce. Cena za balení je jednotná a vyjde na 40 korun. Každý pytlík s krmením doprovází popisky a informace, takže se i děti mohou něco naučit o pěstování a sklizni. V zimě jde velmi na odbyt například slunečnice, kterou lidé sypají ptákům do krmítek. V boudičce ale najdou i například proso, lněné semínko, vojtěškové bloky, řepku pro rybáře, lesknici, seno, slámu a mnohé další.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Samoobslužné prodejní boudičky s krmením pro zvířátka

Štítky samoobslužné boudičky, krmení pro zvířata, Losiná, péče o zvířata, zloděj, vykrádá kasičky

Zloděj opakovaně krade peníze z kasičky u samoobslužné boudičky s krmením pro zvířata  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.