Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Původce černé skládky musí zaplatit pokutu přes 10 tisíc, na cestu vyházel desítky pytlů s pilinami a výkaly

Kriminální případ, který pomohla rozlousknout redakce Plzeňské Drbny, dospěl ke zdárnému konci. Lukáš L., který naši redakci sám kontaktoval, se přiznal, že na cestu za železničním viaduktem v Domažlicích vyházel loni v červenci zhruba 40 pytlů s hoblinami a zvířecími výkaly. Část haldy se tam povalovala ještě na konci října. Ačkoli něco ještě sám odvezl dodatečně na skládku, muselo se o zbytek postarat město. Dnes už také Lukáš zná výši pokuty, přes deset tisíc korun.

Bezmyšlenkovité odhození odpadků poblíž cesty vyjde nakonec Lukáše L. na celkem 10 280 korun. V této částce jsou kromě pokuty zahrnuté také náklady řízení a vzniklá škoda. Celý příběh černé skládky sahá do 28. července loňského roku, kdy si obyvatelé chodské metropole všimli hromady pytlů na Cvičáku. Informace o následném vyšetřování jsme přinesli i na našem webu a zpráva posléze doputovala i k původci nepořádku, který se ke všemu přiznal.

Městští strážníci ve spolupráci s Policií ČR vyslechli majitele poblíž stojících chat i provozovatele chovných stanic. Obrátili se dokonce i na cirkus, který tam v tu dobu byl.  Nic ale nevedlo k pachateli.

„Vyklízeli jsme jednu nemovitost pár kilometrů od Domažlic. Nejspíš to byla nějaká bývalá dílna. Nový majitel, který nebyl místní, se toho chtěl co nejrychleji zbavit. Napadlo nás, že nejrychlejší bude to tam vyklopit. Odhadem to bylo nějakých 40 pytlů. Nešťoural jsem do nich. Byl jsem řidič a naložili mi to na korbu. Nebylo mi to úplně po srsti, ale dostal jsem za to zaplaceno,“ vysvětloval Lukáš L. redakci Plzeňské Drbny. Příběh zopakoval i policii a posléze i na domažlickém Odboru životního prostředí.

Zakladatele černých skládek umí město dohledat na základě analýzy odpadu a záběrů z kamer

Původcům černých skládek hrozí až padesátitisícová pokuta, přesto tento postih řada lidí nebere vážně a mění ulice západočeské metropole v jednu velkou skládku. K popelnicím nebo jen tak na chodník neváhají vyhazovat starý nábytek, spotřebiče,...

 

Samotné odklízení odpadu se ale vleklo, neboť se pytle válely na dvou různých pozemcích s různými majiteli. Jedním je soukromník, druhým Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „ÚZSVM provedl odstranění černé skládky vlastními silami. Celkem bylo odvezeno 1 360 kilogramů odpadu, za jehož uložení na skládce Lazce zaplatil ÚZSVM 3 623 korun, náklady na odvoz byly vyčísleny na 657 korun," upřesnila nám mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Lukáš slíbil, že zbylé pytle odklidí. „Co se mi vešlo do auta, to jsem odvezl na skládku Lazce. Bylo toho 140 kilogramů,“ doplnil Lukáš. Úplně všechno ale neuklidil. O zbytek se tak postaraly Domažlické technické služby. Igelitové pytle nadobro zmizely 26. října, tedy po bezmála třech měsících.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Domažlice

Štítky černá skládka, odhozené odpadky, pytle s hoblinami, městská policie, domažlice, pokuta

Původce černé skládky musí zaplatit pokutu přes 10 tisíc, na cestu vyházel desítky pytlů s pilinami a výkaly  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.