Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vydatné deště zvedly během noci hladiny šumavských řek, místy spadlo i přes 70 milimetrů srážek

, aktualizováno 3. ledna 2024, 17:50

Během 24 hodin spadlo nejvíce srážek na Šumavě, místy to bylo i přes 70 milimetrů. Nejvíce se zvedly hladiny právě šumavských řek. Druhý povodňový stupeň platí na Otavě v Sušici a Rejštejně, kde dokonce dosáhla voda krátce i na nejvyšší třetí povodňový stupeň. Vydra v Modravě měla první stupeň, stejně tak Křemelná ve Stodůlkách. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před vydatnými dešti platí pro oblast Šumavy až do čtvrtečního rána.

„Během včerejšího dne a noci jsme zaznamenali srážky na celém území Česka, nejvíce jich spadlo na Šumavě, ojediněle i přes 70 mm. Na ostatních horách pak čtyřiadvacetihodinové úhrny dosáhly až k 50 mm. Výstraha před vydatným deštěm je v platnosti pro Šumavu, Krkonoše a Jizerské hory až do čtvrtečního rána,“ uvedl ve středu ČHMÚ na svých sociálních sítích.

Až do čtvrtečního večera může na Šumavě spadnout místy 60 až 90 milimetrů srážek, ve čtvrtek večer budou srážky od jihozápadu ustávat. "V závislosti na dalších očekávaných srážkách na návětří Šumavy a severních pohraničních hor, spojených s dalším odtáváním sněhové pokrývky, budou nejvyšší vzestupy i s možností významnějšího překročení třetího stupně povodňové aktivity v povodí horní Otavy, zejména pak v profilech Stodůlky, Rejštejn a Sušice. Na ostatních tocích v dané oblasti vystoupí hladiny až nad úroveň pro druhý stupeň povodňové aktivity," uvedl ČHMÚ. Meteorologové ve výstraze uvedli, že na Vydře, Křemelné a na Otavě po Sušici bude voda kulminovat o půlnoci ze středy na čtvrtek. Maximální průtok by se měl pohybovat mezi dvouletou a desetiletou povodní.

Hasiči zatím neměli v kraji v souvislosti se zvednutými hladinami řek žádné výjezdy. "Samozřejmě monitorujeme toky a preventivně se připravují pytle s pískem a dřevěné bariéry, pokud by bylo v některých místech potřeba. Zatím ale nebylo," řekl krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Na horách byly srážky zpočátku sněhové, postupně se ale oteplovalo a vločky vystřídal déšť. „Vlivem těchto srážek a odtávání sněhu již dochází a bude dále znovu docházet ke vzestupům hladin zejména na tocích odvodňujících horské a podhorské oblasti Čech,“ upřesnili meteorologové. Deště sice nyní zeslábly, v následujících hodinách se četné přeháňky opět vrátí. Situace se může velmi rychle měnit. Meteorologové proto doporučují sledovat stránky předpovědní povodňové služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Barth

Štítky deště, srážky, výstraha, povodně, rozvodněné řeky, Křemelná, Otava, Sušice, šumavské řeky, předpověď počasí

Vydatné deště zvedly během noci hladiny šumavských řek, místy spadlo i přes 70 milimetrů srážek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.