Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňská zoo má za sebou silnou sezonu, magickou hranici 500 tisíc návštěvníků ale nepokořila

Návštěvnický rekord v loňském roce sice nepadl, přesto prošlo branami plzeňské zoologické a botanické zahrady přes 494 tisíc návštěvníků, přesná čísla ještě upřesní. Už teď je ale jasné, že se jedná o třetí nejsilnější rok v historii zoo, Plzeňské Drbně to potvrdil mluvčí zahrady Martin Vobruba. Vůbec nejvíce návštěvníků přivítali po hubených kovidových letech v roce 2022, tehdy do zahrady přišlo 509 550 lidí.

„Obdobně jako ve všech předchozích letech přivítala Zoologická a botanická zahrada města Plzně 31. prosince před 13. hod. na závěr svátečního silvestrovského programu symbolicky posledního návštěvníka roku. Letos se jím stala rodina Duchkova – matka Lucie a otec Kamil s dospívajícími dětmi Sofií a Denisem – z Litohlav na Rokycansku. Svěřili se, že zahradu navštěvují přibližně dvakrát ročně,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Symbolicky posledními návštěvníky zahrady v roce 2023 byla rodina z Litohlav na Rokycansku, foto: Miroslav Volf, Iris

Přesný počet návštěvníků ještě neznají, podle odhadů jich bylo přes 494 tisíc. „Bude to třetí nejúspěšnější rok v naší historii. Půl milionu nepadlo jen velmi těsně,“ doplnil Vobruba. Za 98 let existence zahrady se podařilo magickou hranici půl milionu návštěvníků pokořit jen dvakrát. Poprvé to bylo v roce 2019, kdy branami zahrady prošlo 504 984 osob. Absolutní rekord padl po koronavirové pandemii v roce 2022, tehdy přivítali v zahradě neuvěřitelných 509 550 hostů.

Plzeňská zoologická zahrada oslaví v září 98 let od svého založení. Vše začalo na schůzi spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, kde se zrodil nápad na položení základů budoucí zoo. Během téměř století toho zahrada zažila mnoho. V roce 1934 požár skleníku, v roce 1961 stěhování na Lochotín a v roce 2002 velké povodně. Dnes je zoo jedním z nejnavštěvovanějších míst v Plzni a má jednu z nejbohatších kolekcí živočišných druhů na světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Vobruba

Štítky Zoo Plzeň, návštěvnost, zoologická zahrada, turistický cíl, zoo

Plzeňská zoo má za sebou silnou sezonu, magickou hranici 500 tisíc návštěvníků ale nepokořila  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.