Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bílé Vánoce jsme si v Plzni naposledy užili před 13 lety, napadlo tehdy 16 centimetrů sněhu

Vánoce na sněhu jsme si v západočeské metropoli mockrát neužili. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsme se za posledních 30 let dočkali sněhu na Štědrý den pouze šestkrát. Naposledy v roce 2010. Letos tomu zřejmě nebude jinak.

„I když se počasí mezi lety často výrazně mění, z dlouhodobých pozorování se dá odhadnout pravděpodobnost, s jakou můžeme v Česku počítat s Vánocemi na sněhu,“ uvedl ČHMÚ. Podle jím zveřejněné mapky je v Plzni pravděpodobnost bílých Vánoc pod 20 procenty. Naopak největší šanci mají obyvatelé Liberce, Karlových Varů, Jihlavy a Zlína. Samozřejmě nejvyšší pravděpodobnost mají horské oblasti.

„V oblastech, jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 procent. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 procenty. Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 m n. m. je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 procent. Na horách pak přesahuje zpravidla 80 procent, na hřebenech pohraničních hor i 90 procent,“ vysvětlují meteorologové.

Nejteplejší Štědrý den v historii na území ČR zaznamenali meteorologové v roce 1980 s průměrnou teplotou vzduchu 6,4 °C. Druhý nejteplejší Štědrý den byl ten loňský s průměrnou teplotou 6,1 °C. Naopak nejchladnější Štědré dny v posledních 30 letech byly zaznamenány roku 1996 a 2003 s průměrnou teplotou −10,6 a −10,3 °C.

Nejvíce sněhu na Štědrý den leželo na našem území v roce 1981. Maximální výšku sněhové pokrývky v tomto roce (194 cm) zaznamenala stanice na Pradědu. Krušnohorský Klínovec zaznamenal 142 cm a na Šumavě na Filipově Huti naměřili 164 cm.

V loňském roce ležel sníh v Čechách převážně v polohách nad 800 metrů nad mořem. Na Moravě a ve Slezsku ležela souvislá sněhová pokrývka ještě i v nižších polohách. Nejvíce sněhu 24. prosince 2022 zaznamenala beskydská stanice Lysá hora, kde bylo 45 centimetrů sněhu.

Bílých Vánoc si naposledy užili lidé v Brně, kde byly loni tři centimetry sněhu. Ostatní města takové štěstí neměla. Například v Plzni byl sníh na Štědrý den naposledy v roce 2010, kdy podle meteorologů leželo v západočeské metropoli 16 centimetrů sněhu.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky Bílé Vánoce, Vánoce na sněhu, předpověď počasí, sněhová pokrývka, ČHMÚ

Bílé Vánoce jsme si v Plzni naposledy užili před 13 lety, napadlo tehdy 16 centimetrů sněhu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.