Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Unikátní knihovna na kolech se vrací do služby, bibliobus jezdí jen ve dvou městech v Česku

Po generální opravě a čtyřměsíční přestávce se opět vrátil do ulic Plzně oblíbený bibliobus. Na zakázku vyrobený autobus plný knih objíždí své čtenáře čtyři dny v týdnu. Na své trase má devět zastávek, kde nejsou místní knihovny. Posádka vozu, kterou tvoří řidič a knihovnice, týdně najezdí 100 kilometrů. Tímto speciálním vozem se mohou pochlubit jen dvě města v republice, a to Plzeň a Praha.

Speciální autobus sloužil jako pojízdná knihovna od roku 2007 a jeho generální oprava už byla nezbytná. Na opravu, která probíhala od 1. srpna, poskytl zřizovatel knihovny město Plzeň částku 2,8 milionu korun. „Velmi mě těší, že bibliobus opět jezdí v plzeňských ulicích. Je to vyhledávaná služba a v České republice výjimečná, poskytuje ji jen město Plzeň a Praha. Nabízí stejné služby jako kamenná knihovna a jeho velkou výhodou je právě to, že dojede až za čtenáři,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

Posádku bibliobusu tvoří řidič a knihovnice, kteří vyjíždějí od pondělí do čtvrtka. Pátek se věnuje údržbě vozu a knižního fondu. Knihovna na kolech obsluhuje devět zastávek od Bručné přes Bukovec po Zátiší. Na jednotlivých stanovištích zastavuje vždy v určeném čase na různě dlouhou dobu, podle situace a zájmu v dané lokalitě.

Lidé mají k bibliobusu velmi osobní vztah

„Mnozí z pravidelných návštěvníků, zejména ti starší, k němu mají velmi osobní vztah,“ říká ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová. „Možnost knižní výpůjčky na dosah ruky oceňují maminky s kočárky stejně jako hůře mobilní uživatelé. Jedno ze stanovišť například obsluhuje přímo dům s pečovatelskou službou,“ dodává. Pojízdná knihovna na své cestě za čtenáři ujede za týden 100 kilometrů a zajímavostí je, že jeho uživatele tvoří ze 79 procent ženy.

Ústřední městská knihovna projde obří revitalizací za 100 milionů, dostane například půdní vestavbu

Plzeň připravuje kompletní revitalizaci hlavní budovy městské knihovny v centru města. K dispozici již má hotovou architektonicko-provozní studii, která je prvním velkým krokem k rozsáhlé přestavbě, jež zlepší služby knihovny a umožní její další...

Bibliobus má vlastní stálý fond. Část je přímo ve vozidle a část ve skladu v zázemí. Vyměňují se podle potřeby. Dále využívá takzvaný cirkulační fond, kdy se o novinky se cyklicky dělí s menšími knihovnami jako Bolevec, Lobzy a Vinice. Jeho čtenáři si tak mohou vybírat ze 30 titulů časopisů a více než 11 000 knih, 500 brožur, 600 audioknih, 40 deskových her a 40 map. Stejně jako kamenné knihovny poskytuje také standardní informační službu. Průkazka z bibliobusu platí pro všechny provozy Knihovny města Plzně a naopak čtenáři kteréhokoliv z nich mohou automaticky navštěvovat i pojízdnou knihovnu.

Rozsáhlý servis se týkal především technických částí. Byla provedena generální repase motoru, podvozku a převodovky, kompletní renovace karoserie a nainstalována například nová spojka, tlumiče nebo couvací kamera. Kromě technických úprav došlo také k drobným vylepšením interiéru, topení a zavedení klimatizace v přední části vozidla. Hůře mobilní návštěvníci jistě ocení funkci schodišťové plošiny, která jim za knihami umožní snadný a bezpečný přístup. Nová je také podoba bibliobusu, jeho dosavadní výrazně žlutou barvu nahradila světle modrá, stejná, jakou má logo knihovny. 

Historie plzeňských bibliobusů se píše už od roku 1954, kdy z tehdejší Krajské lidové knihovny v Plzni začaly vyjíždět dva autobusy do pohraničních obcí. Čtenářům nepůjčovaly jen literaturu, ale také promítaly ve večerních hodinách filmy a dokonce obyvatelům nejmenších obcí obstarávaly a vozily různé spotřební zboží. Na konci 50. let bibliobusy zanikly. Nová kapitola pojízdné knihovny se datuje od roku 1996, kdy jako náhrada za zrušené malé půjčovny poprvé vyjel bílý bibliobus přestavěný z linkové Karosy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knihovna města Plzně

Štítky bibliobus, knihovna na kolech, pojízdná knihovna, knihovna města Plzně

Unikátní knihovna na kolech se vrací do služby, bibliobus jezdí jen ve dvou městech v Česku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.