Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňská lví smečka je o jednoho jedince chudší, samec Fazan odcestoval do Francie

Samec lva berberského, který se před třemi lety narodil v Plzni, odcestoval do zoologické zahrady ve Francii. Vzácné šelmy chová plzeňská zoo od roku 2002, přičemž z prvních lvíčat se chovatelé radovali před sedmi lety. Poslední mláďata přišla na svět letos v srpnu, jde o čtyřčata. Samce Hassana a tři samice Hayet, Habibu a Hakimu.

„Brzy ráno vyrazil s transportem do nového domova tříletý samec lva berberského Fazan. Cílovou zoo je Parc Animalier d´Auvergne ve Francii. Je tak již čtvrtým odchovaným lvem z Plzně ve Francii, další potomky samce Matese lze potkat v rakouském Herbersteinu, Chlebech nebo Hodoníně, v některých zahradách již ve 2. generaci,“ sdělil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. V zoo se podařilo ze sedmi porodů dvou samic odchovat včetně letošních čtyřčat 15 mláďat.

Chovný pár a loňská trojčata zvědavě pozorují dění při odjezdu, foto: Kateřina Misíková

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002, kdy vznikla i rozsáhlá venkovní expozice. V tuzemsku šlo o naprostý unikát, bylo to totiž vůbec poprvé, kdy návštěvníky od zvířat nedělila mříž nebo sklo, ale jen široký vodní příkop a elektrický ohradník. Loni se výběh dočkal rozsáhlé modernizace. Dříve zahrada pečovala pouze o lvy pustinné. Tato zvířata žila v klecích a návštěvníci je chodili obdivovat ještě v době, kdy zahrada sídlila u řeky Radbuzy. „Lvi jako takoví žili v plzeňské zoo téměř nepřetržitě od 40. let 20. století,“ dodal mluvčí.

Poslední mláďata lva berberského přišla na svět letos v srpnu, přičemž do venkovního výběhu se podívala v říjnu. Tehdy je také mohla poprvé spatřit i veřejnost i jejich lví otec Mates a loňská trojčata. Samec Fazan žil od skupiny odděleně a chystal se do nového domova. 

Lev berberský ve volné přírodě již vyhynul. Na vině jsou lovci, odlesňování krajiny i rozšíření lidského osídlení. Historické prameny uvádí, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v roce 1942 v Maroku. Malé populace však pravděpodobně ještě několik let přežívaly v odlehlých oblastech Maroka a Alžírska zhruba až do roku 1962.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky plzeňská zoo, Zoo Plzeň, lev berberský, odchovy v zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská lví smečka je o jednoho jedince chudší, samec Fazan odcestoval do Francie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.