Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letiště v Líních zůstane armádě, plánuje tam postavit základnu pro aktivní zálohy

Záložní armádní letiště Líně u Plzně zůstane nadále v majetku ministerstva obrany, které souhlasilo, že se pozemků vzdá pouze v případě stavby gigafactory společnosti Volkswagen. Německý automobilový gigant nakonec uvedl, že nic stavět v dohledné době nebude. Obce v okolí se ale nemusí obávat, že tam vystavěl fabriku jiný investor. Vojáci tam totiž nechtějí žádný průmysl.

„Armáda si nechá areál úplně celý. V žádném případě, ani z části, tam nechtějí průmyslovou výrobu. Armáda tam bude mít záložní vojenské letiště, stejně jako ho tam má teď. S tím, že my teď jednáme o tom, aby tam bylo maximální využití i pro civilní letiště," řekl České tiskové kanceláři hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Ministerstvo obrany a armáda jsou podle něho nakloněny tomu, aby tam byl civilní provoz, ale podmínky a rozsah se teprve stanoví.

Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec také ujišťuje, že v areálu bude nadále pokračovat provoz letecké záchranné služby, která obsluhuje Plzeňský i Karlovarský kraj. Také doplnil, že do budoucna se počítá se stavbou základny pro jednotku aktivní zálohy.

Armáda ČR letiště Plzeň-Líně považuje za strategickou lokalitu a záložní plochu. Podle Zásad územního rozvoje (ZÚR) Plzeňského kraje má letiště v současné době charakter takzvané průmyslové zóny s letištěm. Podle hejtmana armáda navrhne vlastní úpravy ZÚR, které by zrušily potencionální průmyslovou zónu. V následujícím týdnu by se měli společně sejít zástupci ministerstva obrany a armády společně se starosty okolních obcí a poslanci a senátory za region.

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které...

„Můžu všechny ujistit, že zde nebudou umístěny nadzvukové stíhací letouny včetně F-35 a nebudou zde mít základnu ani nové americké vrtulníky, jak tvrdí spekulace,“ zdůraznil zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. Pořizované F-35 budou umístěny na letecké základně v Čáslavi, která projde kompletní přestavbou. Vrtulníky systému H-1 budou létat z náměšťské letecké základny.

V současné době má letiště v pronájmu společnost PlaneStation. Posledních deset let nicméně probíhají spory ohledně neplacení nájemného. Firma přestala hradit nájem údajně kvůli tomu, že nemůže letiště plně využívat, protože přistávací plocha podle ní není pro větší letadla, jak měla slíbeno. Podle nepravomocného rozhodnutí okresního soudu musí firma zaplatit ministerstvu 44,6 milionu korun. Proti tomu se odvolala a věc bude projednávat ještě odvolací krajský soud. Na letišti je trvale v hangárech okolo 70 letadel a působí tam několik leteckých škol, muzeum a další soukromé firmy. Ročně tam v průměru evidují 19 tisíc vzletů a přistání letadel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Letiště Líně, armáda, aktivní zálohy, základna, Volkswagen, letecká záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letiště v Líních zůstane armádě, plánuje tam postavit základnu pro aktivní zálohy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.