Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Výpovědi přesčasů lékařů v Plzeňském kraji dnes chod nemocnic neomezily

Fakultní nemocnice, krajská i soukromá zdravotnická zařízení v Plzeňském kraji pracují bez omezení. Pacienti na lůžkových odděleních ani v ambulancích kvůli výpovědím přesčasů některých lékařů žádné omezení péče nepociťují. Výpovědi z přesčasů podaly podle zjištění desítky lékařů ve fakultní nemocnici, v krajem vlastněné Klatovské a Rokycanské nemocnici a v soukromé Mulačově nemocnici. Žádné z těchto zdravotnických zařízení ale neplánovalo uzavření oddělení nebo výrazné omezení plánovaných operací. Jak se bude situace vyvíjet dál poté, co premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek přislíbil přidat peníze na mzdy a platy lékařů, zatím v nemocnicích nevědí.

V plzeňské fakultní nemocnici podalo výpověď z přesčasové práce z 1000 zaměstnaných lékařů celkem 86 na devíti pracovištích. „Rozpis služeb na prosinec je připravený, akutní péče je a bude zajištěna bez omezení, plánované výkony se zatím neredukují," řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Nevyloučila pouze možné mírné omezení pracovní doby v některých ambulancích.

Také v nemocnicích Plzeňského kraje se část lékařů připojila k protestu a odmítla přesčasy nad roční limit. V Klatovské nemocnici vyjádřily nesouhlas s přesčasy nad limit zhruba tři desítky ze 150 lékařů a v Rokycanské nemocnici podalo výpověď z přesčasů asi 20 ze 60 lékařů, řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Vedení obou nemocnic s lékaři průběžně jedná a reaguje určitými změnami v organizaci práce. Vypovězení přesčasů v takovém rozsahu, v jakém je lékaři podali, podle Kokošky omezení péče způsobí. Konkrétní dopady ale zatím nedokázal specifikovat, protože situace se stále vyvíjí a není zatím definitivní, kolik lékařů a v jakém rozsahu nebude sloužit přesčasy.

„Není stále jasné, od kdy a v jakém rozsahu může k omezení péče dojít. Zcela určitě se ale případná omezení nedotknou péče o pacienty v akutních stavech. Pro ně bude péče vždy zajištěna," uvedl Kokoška. Omezení se podle něj mohou případně projevit pouze v odkladné péči, a to odsunutím plánované operace u nižších počtů pacientů, mírně omezené mohou být i některé ambulance. „Pacienty, kterých se bude toto omezení týkat, budeme včas kontaktovat a navrhovat a domlouvat náhradní řešení. Zatím jsme ale ještě nikomu kvůli odložení operace z důvodu odřeknutí přesčasů netelefonovali," řekl Kokoška.

Soukromá Mulačova nemocnice v Plzni ze skupiny Privamed Group eviduje podle mluvčí Evy Milerové osm výpovědí lékařů. Vedení nemocnice se ale dohodlo na zajištění služeb v prosinci tak, že pacienti omezení nepoznají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky zdraví, nemocnice plzeňského kraje, FN Plzeň, přesčasy lékařů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výpovědi přesčasů lékařů v Plzeňském kraji dnes chod nemocnic neomezily  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.