Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Neopatrný řidič povalil psí pisoár v centru města, bez šrámu tam vydržel skoro tři měsíce

Povalený na zemi a hned vedle vyjeté stopy od auta. Tak dopadl jeden z 24 betonových pisoárů pro psy, které nechal centrální městský obvod naistalovat v Plzni na Borech už v polovině září. Důvodem pro jejich pořízení byly stížnosti majitelů nemovitostí, kterým vadili psi značkující fasády jejich domů. Psí moč poškozuje ale také stromy a mnohým se nelíbí ani když značkují okolí dětských hřišť.

„Takhle tady ležel už v neděli večer. Asi do něj někdo nacouval. Auta tady na chodníku vidím poměrně často,“ podotkl jeden z kolemjdoucích. O povaleném pisoáru informovala naše redakce městský obvod, který obratem zajistil nápravu. Teď už mohou tuto vychytávku opět využívat čtyřnozí mazlíčci.

Instalace psích pisoárů Plzeňany poměrně pobavila. „Pěkný. A teď to vysvětlete těm psům,“ reagovali mnozí. Podle místních pejskařů to ale svůj účel splňuje. „Něco podobného už jsem viděla, ale ne v Plzni. Tady mě to překvapilo. Řekla bych, že to funguje. Moji psi si to značkují. Chápu, že lidem vadí, že jim psi čurají na plot nebo fasádu domu, ale to je chyba majitele psa, že ho neodtáhne,“ myslí si zdejší pejskařka.

Mnozí pejskaři neuklízejí exkrementy po svých psech a dělají z ulic minová pole, pokuty padají jen výjimečně

Stojíme v ulici Zikmunda Wintra v Plzni na Borech. Jeden z místních obyvatel právě vystupuje z auta a chaoticky poskakuje na úzkém travnatém pásu. Ne, nepřeskočilo mu. Jen se snaží vyhnout voňavým nadělením, které tu po svých psech zanechali...

 

Centrální městský obvod nechal nainstalovat celkem 24 kusů betonových psích pisoárů. Šest jich dostal zdarma, za zbývajících 18 zaplatil včetně příslušenství a dopravy 153 000 korun. „Pro nákup tohoto druhu městského mobiliáře jsme se rozhodli kvůli stížnostem majitelů nemovitostí, kteří mají problémy s močením psů na fasády svých domů,“ vysvětlil starosta třetího městského obvodu David Procházka (ANO). 

Pisoáry stojí například v Zámečnické ulici, ulici Politických vězňů, na Klatovské nebo v ulici Zikmunda Wintra, kde se nacházel onen jeden povalený kus. „Místa byla vytipována s ohledem na bezpečnost, to znamená, že jsme volili umístění pouze v zeleni na rabátkách, nikoliv v průchozích profilech chodníků a také s ohledem na potřeby psů, jakožto teritoriálních zvířat, tedy na začátku či konce ulice, případně při křížení cest,“ upřesnila mluvčí obvodu Michaela Adámková.

Princip psího pisoáru je jednoduchý. V jeho těle jsou otvory, kterými protéká malé množství moči, jež se následně uchová v záchytné nádržce uvnitř, čímž vytvoří trvalou pachovou stopu a nesmyje ji ani déšť. „Budeme rádi za zpětnou vazbu obyvatel, zda sledují, že umístění pisoárů splňuje svůj účel, tedy zda díky nim ubývá označkovaných fasád domů psími podpisy a má cenu pořizovat další,“ dodává starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky psí pisoár, betovový pisoár, pejskaři, značkování psů, poškozené fasády, uklízení po psech, MO Plzeň 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neopatrný řidič povalil psí pisoár v centru města, bez šrámu tam vydržel skoro tři měsíce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.