Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Mnozí pejskaři neuklízejí exkrementy po svých psech a dělají z ulic minová pole, pokuty padají jen výjimečně

Stojíme v ulici Zikmunda Wintra v Plzni na Borech. Jeden z místních obyvatel právě vystupuje z auta a chaoticky poskakuje na úzkém travnatém pásu. Ne, nepřeskočilo mu. Jen se snaží vyhnout voňavým nadělením, které tu po svých psech zanechali nezodpovědní pejskaři. A že jich tu je požehnaně! Problémy s neuklizenými exkrementy trápí především střed města. Pokuty ale dávají strážníci jen výjimečně. Musí totiž dotyčného člověka chytit při činu. Když však lidé zahlédnou uniformu, změní se rázem v ukázkové pejskaře.

„Jestli uklízím po svém psovi? Já ano. Ale podívejte se sem. To je šílený,“ ukazuje směrem k pár trsům trávy jeden z pejskařů žijící v centru Plzně. A opravdu. I bez nadsázky můžeme říct, že na necelé dva metry čtvereční připadá v ulici Zikmunda Wintra v Plzni deset neuklizených psích výkalů. Místní to samozřejmě trápí a mnohé až vytáčí.


Množství psích výkalů je v ulici Zikmunda Wintra opravdu extrémní

„Téměř vždycky, když tudy procházím, tak tu vidím malé děti s poměrně velkými psy. Sotva je udrží na vodítku. Myslím si, že tyhle neuklizené dárečky jsou právě jejich dílem. Dneska je to tu dobrý, ale byly dny, kdy byl doslova podělaný celý chodník,“ stěžuje si další majitelka malého křížence.

Stačí ale jít směrem k základní škole nebo ke hřišti Na Hvězdě, kde se pohybuje více lidí, a trávníky se jen zelenají. Skoto to až vypadá, že se jimi můžete procházet bez obav, že si domů přinesete na botě hnědé nadělení. Jiná situace je ale třeba na Doubravce. „Neuklizené psí exkrementy tu potkávám dennodenně. Smutné je, že to vídám u dětských hřišť, kde si pak hrají malé děti. Možná by stačilo, kdyby tu byly koše se sáčky, ale přijde mi, že jich tu moc opravdu není,“ svěřila se nám jedna z obyvatelek.  

Městská policie má v tomto ohledu ale svázané ruce. Nezodpovědného pejskaře totiž musí chytit přímo ve chvíli, kdy odchází z místa, aniž by po svém čtyřnohém miláčkovi uklidil. Když však lidé spatří strážníky, chovají se ukázkově.

„Ze strany městské policie tyto kontroly probíhají v rámci běžného výkonu služby, tak i v rámci mimořádných kontrol. Podněty od lidí dostáváme. K pokutám za znečištění veřejného prostranství můžeme přistupovat a udělit sankci až do výše 10 tisíc korun na místě,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Kontroly se soustředí především na obydlené zóny a na sídliště. Policisté namátkově kontrolují pejskaře například na Slovanech, Lochotíně nebo právě na Borech. K pokutám přistupují jen výjimečně, přičemž padají částky v řádech stokorun.

První obvod se snaží pejskaře motivovat

Některé obvody se snaží pejskaře motivovat a instalují například držáky se sáčky na psí exkrementy. Na prvním městském obvodu si mohou majitelé psů tyto pyltíky vyzvedávat na třech místech. K dispozici jsou na recepci úřadu v aleji Svobody 60 a také na služebně městské policie na Vinicích v Brněnské ulici a v Kavárně K ve vnitrobloku Krašovská.

„Věříme, že všichni majitelé psů využijí nabídky a pomohou se sběrem psích exkrementů a jejich ukládáním do odpadkových košů nebo do nádob na domovní odpad k udržení čistoty v obvodu,“ dodala vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1 Romana Tomašuková.

V rámci kontrol vypisuje městská policie pokuty především za to, že lidé neměli svého psa na vodítku a porušili tím městskou vyhlášku zakazující volné pobíhání psů. Přesné označení zákazu volného pobíhání psů najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky nezodpovědní majitelé psů, pejskaři, psí exkrementy, znečišťování veřejného prostranství, úklid po psech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mnozí pejskaři neuklízejí exkrementy po svých psech a dělají z ulic minová pole, pokuty padají jen výjimečně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.