Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Česká pošta vydala známku věnovanou úspěšnému designérovi a pedagogovi Ladislavu Sutnarovi

Edici Umělecká díla na známkách obohatily dva nové kousky. Jeden z nich je věnovaný uznávanému výtvarníkovi a plzeňskému rodákovi Ladislavu Sutnarovi. Předlohou pro známku byl jeho obraz Venuše s kloboukem. Sutnar je bezesporu jedna z největších postav české meziválečné moderny. Uznávaný je v Česku i v Americe, kde v roce 1976 zemřel. V Plzni nese jeho jméno fakulta Západočeské univerzity a galerie. Pohřben na Ústředním hřbitově, kam byly jeho ostatky dopraveny z New Yorku v roce 2014.

„Autor grafické úpravy emise, Kamil Knotek, pro motiv známky v nominální hodnotě 34 korun vybral obraz z cyklu Venuše, zobrazující portrét dívky v kovbojském klobouku. Zájemci si mohou známku pořídit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty,“ sdělil tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Zmíněné specializované přepážky najdete v Česku jen tři, jedna z nich je i v Plzni na pobočně hlavní pošty v Solní ulici.

Během života i po smrti získal Ladislav Sutnar celosvětově několik ocenění. V říjnu 1979 byl například uveden do Síně slávy Art Director‘s Club v New Yorku. V roce 2001 bylo Sutnarovi uděleno prezidentem Václavem Havlem české státní vyznamenání Za zásluhy v oblasti kultury in memoriam. Západočeská univerzita uděluje od roku 2012 Mezinárodní cenu Ladislava Sutnara.

Ladislav Sutnar se narodil 9. listopadu 1897 v Plzni a patří mezi umělce, kteří stáli u zrodu fenoménu jménem grafický design. Jeho tvorba vyniká především kontrastem, přehledným členěním a vynikající prací s fotografií, koláží a fotomontážemi. Fenomenální úspěch zaznamenal na výstavě československého umění a uměleckého průmyslu v roce 1931 ve Stockolmu. Sutnar byl aktivním antikomunistou a podílel se například na vydávání exilového časopisu Svědectví. Od roku 1939 působil v Americe. V Česku mezitím upadl v zapomnění. Pozornosti se mu v rodné zemi znovu dostalo v roce 2003 díky retrospektivní výstavě v Jízdárně Pražského hradu.

V roce 2014 byly na Ústředním hřbitově v Plzni slavnostně uloženy ostatky Ladislava Sutnara a jeho ženy Františky. Urny se do Česka dostaly z New Yorku po 75 letech od Sutnarova odchodu z rodné vlasti. Čestný hrob zdobí památník z dílny Petra Vogela.

Hrob Ladislava Sutnara na plzeňském Ústředním hřbitově.

Čtete také:

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, filatelie, filatelisté, FilaPoint, poštovní známky, sběratelé, Ladislav Sutnar, edice známek, Umění na známkách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta vydala známku věnovanou úspěšnému designérovi a pedagogovi Ladislavu Sutnarovi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.