Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Břasy zprovoznily nový vodojem a vybudovaly vrt, zdvojnásobily kapacitu v obci

Břasy na Rokycansku s 2300 obyvateli zprovoznily nový vodojem, vybudovaly velký vrt a vyměnily kilometr potrubí. Kapacita dodávek kvalitní vody v obci, kterou dosud zásoboval 40 let starý vodojem v bývalých kasárnách, se zdvojnásobila a umožní větší rozvoj. Před investicí za 13 milionů korun měla obec problémy s většími odběry a napouštěním bazénů. Na vodovod s 800 přípojkami je napojeno téměř 2000 obyvatel, třetinu kapacity odebírá průmysl.

„Vodojem, který zajišťuje vodu půlce Břas plus osadám Vranovice a Kříše, stál přes osm milionů korun, další milion korun pak 80 metrů hluboký vrt a čtyři miliony napojení pro všechny čtyři naše vrty," uvedl starosta Miroslav Kroc (Pro harmonický rozvoj obce).. Moderní vodojem, členěný na čtyři části, je z monolitu a má vydržet desítky let. Starý vodojem, který bude obec dále využívat hlavně na surovou vodu, dříve napájel jenom kasárny a jeho kapacita stačila obci zhruba na jeden den. Nové potrubí nahradilo původní ze tří vojenských vrtů, kde už voda skoro neprotékala.

Voda z nového vrtu je podle starosty kvalitní. „Nemusí se moc upravovat, protože všechny vrty jsou blízko sebe, takže vodu různě mícháme. Zbavujeme ji manganu, železa a některý vrt obsahuje i radon, úpravna všechno zvládne," řekl.

Investice cenu vody nezvýší. Starosta uznává, že už současná cena není nízká, ale obec letos podle něj musela zdražit, aby měla ve fondu oprav dost peněz. Teď stojí vodné i stočné 129 Kč za metr krychlový s DPH, z toho voda 80 Kč. „Příští rok se zřejmě cena zvedne, a to i tím, že se zvýší DPH z deseti na 12 procent. Měli bychom být pod 140 korunami," řekl. Obec doplácí za vodu zhruba 70 Kč/m3, protože do vodárenství, které bere jako prioritu, trvale investuje. Břasy vlastní ještě větší, 20 let starý vodojem pro druhou půlku obce a Stupno, 28 km vodovodního a 25 km odpadního potrubí.

Vodovodní řady jsou vedené v hlavní silnici. Obec proto spojila výměnu potrubí s opravami komunikací. Do konce listopadu bude mít hotový průtah, jehož budování začalo v roce 2014 od Rokycan na Liblín, teď se dodělává za čtyři miliony kilometr z druhé strany od Plzně na Radnice a přes pět kilometrů ze Stupna na Všenice a Střapole za 20 milionů Kč. „Po osmi letech se dokončí opravy všech silnic druhé třídy, dohromady osm kilometrů, na katastru Břas a Stupna," uvedl starosta. Další miliony stály chodníky a místní komunikace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky vodojem, nedostatek vody, hospodaření s vodou, pitná voda, bazény, Břasy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břasy zprovoznily nový vodojem a vybudovaly vrt, zdvojnásobily kapacitu v obci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.