Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tři stateční převzali Cenu hejtmana za záchranu života, jednoho z nich ocenil i prezident Petr Pavel

Záchrana dvou malých dětí, pod kterými se probořil led, pomoc kamarádovi s alergickou reakcí a pohotová reakce, díky níž nedošlo k obrovské tragédii. Ačkoli se tyto události v mnohém liší, jedno mají společné. Ve všech případech jde o záchranu lidských životů. Za tyto skutky ocenil hejtman Plzeňského kraje tři statečné muže. Jeden z nich dokonce letos převzal Zlatý záchranářský kříž přímo z rukou prezidenta Petra Pavla.

Student Matyáš Diba svým statečným a rozhodným jednáním zabránil obrovské tragédii, když cestoval linkovým autobusem společně s dalšími cestujícími. Ve Šťáhlavech na Plzeňsku si všiml, že řidič kvůli zdravotní indispozici vozidlo neovládá. Autobus stačil naboural do osobáku a do sloupu, ale Matyáš statečně přiskočil k volantu a podařilo se mu nakonec autobus dostat mimo vozovku a zastavit. Díky němu vyvázli cestující bez vážnější újmy. Letos získal ocenění Getleman silnic, převzal z rukou prezidenta republiky Zlatý záchranářský kříž a nyní obdržel i Cenu hejtmana za záchranu života.

 

Středoškolák zabránil statečným jednáním obrovské tragédii, prezident republiky ho ocenil Zlatým záchranářským křížem

Prezident republiky Petr Pavel udělil Zlatý záchranářský kříž osmnáctiletému středoškolákovi z Plzně. Student Matyáš Diba totiž svým statečným a rozhodným jednáním zabránil obrovské tragédii, když cestoval linkovým autobusem společně s dalšími...

Dalším oceněným je Lukáš Brabec, který loni v březnu zachránil dvě malé děti, které se probořily na tenkém ledě na rybníce v Tisu u Blatna. Lukáš onoho dne vyzvedával autem svoji neteř u prarodičů. Nevracela se z procházky, šel ji tedy hledat a zahlédl ji u rybníka, do kterého se právě probořily dvě děti. Neteř jim sama chtěla pomoci, ale nebýt Lukáše Brabce, propadla by se pravděpodobně do tenkého ledu i ona. Pohotově se svlékl do spodního prádla a po ledě se plazil k otvoru, odkud děti vytáhl ven. Nepochybně tak zachránil nejméně dva lidské životy. 

Cenu si od hejtmana převzal také Václav Mareček z Horšovského Týna, který včasnou a vytrvalou první pomocí zachránil život svému kamarádovi, který loni v létě po štípnutí vosou dostal alergický šok se zástavou životně důležitých funkcí.

Do krajské Dvorany slávy vstoupila Milada Emmerová

„Každá z cen, které jsem měl tu čest předat významným osobnostem, si zaslouží pozornost. Ať už jde o záchranu života, kde rozhodují vteřiny, aby lidský život neskončil, nebo jde o vzdor době a režimu, jsou to situace, které si mnozí z nás přestavit neumí. Nést následky protestu doby, v níž žijete, rychle jednat a zachránit lidský život, to jsou cenné zkušenosti a zaslouží si úctu i poděkování. V Plzeňském kraji máme řadu osobností, které kraj reprezentují svou činností, svým jménem, ale nezapadají do zmiňovaných kategorií. Proto jsme v letošním roce přidali cenu za celoživotní přínos Plzeňskému kraji,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Do krajské Dvorany slávy vstoupila bývalá hejtmanka a zakladatelka dvorany, někdejší ministryně zdravotnictví, bývalá poslankyně a senátorka, současná krajská zastupitelka a lékařka Milada Emmerová.

Ceny za celoživotní přínos Plzeňskému kraji se letos udělovaly poprvé za mimořádné zásluhy o rozvoj kraje a celoživotní práci. Oceněna byla devadesátiletá Hana Moravcová – Valentová, úspěšná volejbalistka. Cenu dostal také jednaosmdesátiletý učitel hry na klarinet a držitel patentů na učební pomůcky a unikátní hmatovou tabulku Bedřich Zákostelecký. Dvaaosmdesátiletý Josef Brabenec získal cenu za celoživotní výuku hudební výchovy a založení a padesátileté vedení Tachovského dětského sboru.

Ocenění za odvážné občanské postoje si přezval i muzikant Petr Hrabák

Plzeňští hejtmani udělují také plakety za odvážné občanské postoje. Letos ji získala šestašedesátiletá organizátorka křesťanských pobytů pro dívky, spoluzakladatelka plzeňského salesiánského střediska a bývalá předsedkyně sušické pobočky České křesťanské akademie Dagmar Větrovská. Cenu dostal také šestasedmdesátiletý Jan Jelínek, který se za minulého režimu podílel na tisku a rozšiřování dokumentů plzeňského disentu samizdatů a ilegálních tisků. Ocenění si odnesl i další člen místního disentu, sedmapadesátiletý Petr Hrabák, který se pohyboval v hudebním prostředí, pomáhal mimo jiné připravit první větší plzeňskou akci disentu - pietní akt k osvobození Plzně americkou armádou na Náměstí míru v červnu 1989. V létě 1989 podepsal dokument Několik vět a pomáhal s jeho distribucí, po revoluci koncertoval s klubovými kapelami a stal se zvukařem slavného rockového klubu - Divadla pod lampou v Plzni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky záchrana života, cena za záchranu života, ocenění, cena hejtmana, odvážné občanské postoje, dvorana slávy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři stateční převzali Cenu hejtmana za záchranu života, jednoho z nich ocenil i prezident Petr Pavel  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.