Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Středoškolák zabránil statečným jednáním obrovské tragédii, prezident republiky ho ocenil Zlatým záchranářským křížem

Prezident republiky Petr Pavel udělil Zlatý záchranářský kříž osmnáctiletému středoškolákovi z Plzně. Student Matyáš Diba totiž svým statečným a rozhodným jednáním zabránil obrovské tragédii, když cestoval linkovým autobusem společně s dalšími cestujícími. Ve Šťáhlavech na Plzeňsku si všiml, že řidič kvůli zdravotní indispozici vozidlo neovládá. Autobus stačil naboural do osobáku a do sloupu, ale Matyáš statečně přiskočil k volantu a podařilo se mu nakonec autobus dostat mimo vozovku a zastavit. Díky němu vyvázli cestující bez vážnější újmy.

Velmi nebezpečná událost se šťastným koncem se stala loni 27. prosince. Autobusem se vracel Matyáš Diba domů z rodinné chaty. Po cestě zničehonic uslyšel zvláštní zvuk. Když si uvědomil, že vychází z kabiny řidiče, ihned reagoval. „Na zastávce ve Šťáhlavech najednou vydal řidič podivný zvuk, začal se klepat, dostal křeč a zapřel se nohou o plyn. Pak ztuhl, přestal vnímat a padl na levé boční okno,“ popisuje Matyáš Diba nepříjemnou situaci. Přispěchal k řidiči a pokoušel se mu marně sundat nohu z plynu. Autobus narazil do osobního vozidla, ve kterém cestoval manželský pár společně s třemi dětmi. Rodina naštěstí utrpěla jen lehká zranění.

Situace tímto ale bohužel neskončila, protože autobus následně narazil do sloupu a začal couvat. Řidič stále nereagoval, a tak se volantu ujal Matyáš Diba. Stočil ho tak, aby vozidlo sjelo ke kraji silnice. Zde se konečně zastavilo, a to příhodně o autobusovou zastávku. Poté se Matyáš Diba snažil řidiče autobusu vyprostit z kabiny, sám na to ale nestačil. Otevřel mechanicky dveře a zvenku přispěchali na pomoc dva další muži. Následně šel otevřít i zadní dveře, aby z autobusu mohli vystoupit otřesení cestující. „Všechno se seběhlo strašně rychle. Pomohl jsem jedné paní ven a pak už jen seděl a čekal. Byl jsem z toho takový vykulený,” přiznává. Letos už středoškolák získal ocenění Gentleman silnic.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Bönisch, Kancelář prezidenta republiky

Štítky Zlatý záchranářský kříž, středoškolák zabránil tragédii, ocenění od prezidenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškolák zabránil statečným jednáním obrovské tragédii, prezident republiky ho ocenil Zlatým záchranářským křížem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.