Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Falešný bankéř přesvědčil starší ženu, aby nastrkala do bitcoinmatu půl milionu korun

Starší žena z Plzeňska uvěřila, že se jí někdo snaží nabourat do bankovního účtu. V danou chvíli si vůbec neuvědomovala, že takovéto telefonáty jsou oblíbenou taktikou podvodníků a postupovala přesně podle pokynů volajícího. Nakonec vybrala své životní úspory a šla je vložit do bitcoinmatu.

„Dosud neznámý pachatel kontaktoval starší ženu, kdy se do telefonu představil jako pracovník jedné banky s tím, že by s ní chtěl dojednat výhodné podmínky úvěru na 250 tisíc korun, o který si měla sama zažádat. Žena reagovala se slovy, že o žádný úvěr nežádala, a že má navíc účet vedený u jiné banky,“ popisuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Tato informace podvodníka neodradila a fiktivně ženu přepojil na zaměstance další bankovní společnosti, který se tvářil, že pracuje na bezpečnostním oddělení. Oběti posléze nalhali, že se jí někdo snaží dostat k účtu a měla by si ho zablokovat.

Policisté zachránili ženě půl milionu korun, které strkala na pokyn podvodníka do bitcoinmatu

Neuvěřitelnou shodou náhod se podařilo plzeňským policistům zachránit životní úspory čtyřiašedesátileté ženy, která uvěřila falešnému bankéři. Policisté si všimli, jak dotyčná vkládá peníze do bitcoinmatu a řekli jí, že se jedná o jeden z velmi...

„Následně jí další pracovník oddělení doporučil, aby ze svého účtu vybrala 490 tisíc korun, peníze vložila do bitcoinmatu a následně převedla do kryptoměny. Vysvětlením bylo, že si tak nejlépe ochrání své peníze před případným útokem podvodníka. Na e-mail jí navíc přišly různé dokumenty k aktivaci elektronického účtu,“ pokračuje mluvčí.

Celá věc se však ženě zdála najednou krajně podezřelá. Své životní úspory ve výši 490 tisíc korun si raději nechala a celou věc oznámila na policii. Případem se policisté intenzivně zabývají a zároveň znovu apelují na veřejnost, aby na podobné telefonáty nikdo nereagoval, nikomu nesděloval údaje k bankovnímu účtu, online bankovnictví nebo platební kartě.

„Neumožňujte nikomu vzdálený přístup do vašeho počítače. Podvodníci dokáží napodobit nejen telefonní číslo, ale také například e-mailovou adresu. Nereagujte tedy na žádné výzvy k výběru finanční hotovosti a její případné vložení na jiné účty nebo dle telefonicky předaných instrukcí k nákupu kryptoměny.Pokud máte nějaké pochybnosti, kontaktujte ihned vaši banku nebo zavolejte na linku 158,“ upozorňuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky kyberzločinci, kyberpodvody, falešný bankéř, falešný telefonát, kryptoměny, bitcoinmat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Češi jsou stále nepoučitelní v ničem.!!!

Středa, 8. listopadu 2023, 00:36Odpovědět

Falešný bankéř přesvědčil starší ženu, aby nastrkala do bitcoinmatu půl milionu korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.