Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

U pomníku T. G. Masaryka opět roste lípa, předchozí vrostlý strom umořili lidé a psi močením

Velké debaty vyvolalo u Plzeňanů pokácení vzrostlé lípy, která rostla u památníku na náměstí T. G. Masaryka. Důvod byl prostý, strom nebyl v dobrém stavu, neboť ho utrápili samotní obyvatelé města a pejskaři. Vedení obvodu proto rozhodlo o jeho odstranění. Nyní nevábně vyhlížející pařez nahradil nový mladý strom. Malou poskvrnou tak zůstává jen poškozený nápis na samotném podstavci pod sousoším.

K pokácení stromu došlo už v polovině července, nikdo si toho ale nevšiml. Velké pozdvižení vypuklo až ve chvíli, když na nevábně vyhlížející pařez upozornil na svých sociálních sítích malíř a grafik Jan Košťál. Pak se debaty rychle rozproudily. „Město bude rozdávat stromy majitelům pozemků v Plzni, tak jej asi porazili, aby ho přichystali pro nového majitele,“ žertoval jeden z diskutujících v návaznosti na novinku magistrátu, že si lidé mohou zažádat o sazenice stromů. Psali jsme ZDE.  

„Lípa byla odstraněna z důvodu jejího úhynu. V době vegetačního klidu bude vysazena nová. Větší pařez se nechal z důvodu jeho snazšího odstranění. To bude provedeno až před výsadbou nového stromu,“ vysvětlila tehdy Drbně mluvčí centrálního městského obvodu Michaela Adámková.

Od úterka je u pomníku opět lípa

Zástupci města i obvodu zasadili v úterý na náměstí nový strom. „O lípu bude řádně postaráno. Nechali jsme kompletně vyměnit zeminu, která byla předtím silně degradovaná, nyní o ni budeme průběžně pečovat,“ uvedl Petr Kuták z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně s tím, že strom sem dopravili z lesní školky u Mělníka „Náš národní strom jsme symbolicky zasadili před oslavami vzniku republiky 28. října, na které vás srdečně zvu,“ sdělil na svých sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO). Snad do té doby přibude na pomníku také chybějící písmenko „D“, které pravděpodobně urval neznámý vandal. 



Text: "Zvítězili ti, kteří hájili ideály spravedlnosti.“ opravdu není v ideálním stavu. 

S vandaly, kteří odstraňují písmenka z podstavce Památníku národního osvobození, se obvod nesetkává poprvé. Předloni nechala radnice dokonce všechny znaky z bronzu sejmout a nahradit odlitky z pryskyřice. 

Sousoší symbolizuje legionáře s puškou, vlast, mladou republiku a průmyslovou tradici Plzně (syn, matka, dcera, otec kovář). Samotný pomník toho za svou historii zažil mnoho. Už v roce 1927 byl položen základní kámen a o rok později už byl pomník slavnostně odhalen. V červnu 1940 rozhodlo gestapo o odstranění soch. Válku díla přečkala v Hospodářském dvoře města Plzně a později na zámku Zbraslav.  V roce 1945 se sochy na místo opět vrátily. Jenže pak přišel rok 1953 a u památníku se konala jedna z protivládních manifestací. Toho roku byl pomník stržen a zničen. Na znovuobnovení museli lidé počkat až do roku 1996, kdy zastupitelstvo rozhodlo o realizaci v jeho původní podobě. Slavností odhalení dokončeného sousoší proběhlo 1. června 1999.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky náměstí T.G.M, Památník národního osvobozen, socha T.G.M, poškození stromu, úhyn stromu, pokácení, zeleň ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U pomníku T. G. Masaryka opět roste lípa, předchozí vrostlý strom umořili lidé a psi močením  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.