Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Důstojník wehrmachtu se po kapitulaci zastřelil v bytě s luxusním interiérem. Teď se pro veřejnost otevře dům s pohnutým osudem

Milovníci architektury a historie budou mít jedinečnou příležitost nahlédnout do interiéru navrženého světově proslulým architektem Adolfem Loosem. Dům na Klatovské 19 se otevírá jen párkrát do roka, letos se tak stane 28. října. Objekt je spjat s rodinou proslulého židovského průmyslníka Semlera. Během války sloužil jako velitelství wehrmachtu a bylo to právě v pánském salonu, kde byla podepsána kapitulace německé posádky. Po podepsání listin spáchal velitel Georg von Majewski sebevraždu. Semlerovým se dům nikdy nevrátil, po válce jej zabavili komunisté a až do roku 2002 jej využívala armáda. Nyní patří městu, které plánuje jeho celkovou rekonstrukci.

Do celého světa vyjížděly z Plzně gramofonové jehly pod značkou SEM. V roce 1927 je začala vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další továrník Hugo, syn Simona Semlera. Dodnes jsou gramofonové jehly SEM v nádherných krabičkách vyhledávaným a velmi ceněným sběratelským artiklem. Semlerova rodina se ovšem nesmazatelně vepsala i do dějin architektury. Rodina vlastnila dům na Klatovské 19, kde Adolf Loos v roce 1930 navrhl své úchvatné interiéry. 

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

„Adolf Loos navrhl nádherný hudební salón, přísně osově symetrický, obložený mramorem fantastico bílé barvy s černým žilkováním, připomínajícím nejrůznější fantaskně vyhlížející bytosti. Do osy hlavní pohledové stěny umístil krb z režného zdiva a nad něj zrcadlovou stěnu. Vestavěný nábytek a dveře jsou dýhovány jilmovým dřevem. Od sousedního pánského salónu je místnost variabilně oddělitelná prosklenou posuvnou stěnou,“ stojí na webu Adolf Loos Plzeň.

Do dnešní dnů se z přepychových místností dochoval kromě hudebního salonu ještě pánský pokoj a jídelna. V roce 1939 rodina Semlerových emigrovala do Kanady a dům zabrali němečtí okupanti, kteří tam zřídili velitelství wehrmachtu. Na konci války 6. května 1945 byla ve 14:15 v pánském salonu podepsána kapitulace německé posádky. Generál Georg von Majewski se po podpisu listin před přítomnými americkými vojáky, svým štábem a manželkou Elisabeth na místě zastřelil. Jeho pobočníci mu v tom chtěli zabránit, ale marně. Američtí parlamentáři zůstali naprosto chladní. Zdrcená generálova manželka se snažila zabalit jeho hlavu do ručníku a utřít ji od krve.

Semlerovi se po válce do Plzně vrátili, ale po roce 1948 a nástupu komunistů znovu opustili republiku. Jejich potomci žijí v Kanadě a v Austrálii. Do roku 2002 sídlila na Klatovské 19 armáda, aktuálně je objekt v majetku města, který už dlouhé roky plánuje jeho rekonstrukci.

Oslavy vzniku republiky nabídnou prohlídky unikátních lokalit, koncerty i tichý ohňostroj

Státní svátek v sobotu 28. října oslaví západočeská metropole čtyřicítkou kulturních akcí. Lidé se mohou zdarma nebo za symbolických 28 korun zajít podívat do jindy nepřístupných míst jako je například reaktorová hala Škody JS, reprezentační...

„V tuto chvíli vzniká plán kompletní rekonstrukce domu, kam by se do budoucna mělo přesunout Muzeum generála Pattona. Je to dům, který má i bohatou vojenskou historii. Prakticky v tom domě skončila v Plzni druhá světová válka,“ uvedla Zuzana Koubíková, ředitelka organizace Plzeň – TURISMUS, která prohlídky Loosovo interiérů zajišťuje.

V rámci oslav 105. výročí vzniku samostatného Československa se lidem otevře tento objekt a spolu s ním i další jindy nepřístupný interiér v Plachého 6, kde se nachází apartmán Richarda Hirsche. Také ten by měl do budoucna projít revitalizací. „Aktuálně ladíme koncept, jak s tímto prostorem naložit. Moc se toho totiž nedochovalo, respektive se dochoval nábytek, ale skončil v soukromých sbírkách v Praze,“ prozradila Koubíková.

Majitel je ale ochotný ke spolupráci a průvodci i kurátoři z Plzně s ním již měli několik schůzek. Ve hře je možná varianta, že se nechají vyrobit repliky nábytku a ostatní doplní projekce. Vše je ale zatím ve fázi diskuze.

Loosovy interiéry navštíví ročně zhruba 10 tisíc turistů z celého světa. Velký zájem o prohlídky mají Rakušané, ale výjimkou nejsou ani například Japonci. V rámci oslav 28. října se veřejnosti otevře dům na Klatovské 19 a apartmán v Plachého 6. Program slavností včetně odkazů na registrace prohlídek najdete ZDE.

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeň – TURISMUS

Štítky Loosovy interiéry, Hugo Semler, Klatovská 19, historie, architektura, unikátní prohlídky, turismus, rekonstrukce, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Cca třicet let od zrušení krajské vojenské správy, která v tom domě sídlila, se dům stále rozpadá. To je dokladem skutečně "zodpovědné" správy městského majetku, že dům je ponechán v tom žalostném stavu, nikomu ty prostory nechybí, nikomu nemohou být užitečné, nikdo je smysluplně nevyužívá. Ale takových nemovitostí je ve městě celá řada. Po převratu 1989 nás nová pokroková garda přesvědčovala, jak komunisté jednali s majetkem nehospodárně, ba přímo zločinně, jak teď bude všechno lepší. Výsledky toho nového porevolučního hospodaření ovšem vidíme kamkoli pohlédneme. Stačí se podívat na ty tolikrát zmiňované městské lázně, moderní budovu naproti mrakodrapu atp. Pusto, prázdno, zdevastováno.

Úterý, 17. října 2023, 07:48Odpovědět

Jan Strapina

Jo jo,tímto domem kráčely dějny!

Pondělí, 16. října 2023, 09:12Odpovědět

Důstojník wehrmachtu se po kapitulaci zastřelil v bytě s luxusním interiérem. Teď se pro veřejnost otevře dům s pohnutým osudem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.