Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hlavní nádraží nabídne cestujícím pitnou vodu zdarma. Jen s aplikací a půl litru na den

Správa železnic oznámila, že na dvanáct nádraží v České republice nainstaluje stanice na pitnou vodu, kterou si cestující načepují do vlastních lahví zdarma. Budou k tomu ale potřebovat aplikaci v mobilním telefonu a za den si natočí půl litru. První takové zařízení bude fungovat na pražském Hlavním nádraží, brzy se dočkají také cestující v Plzni, kteří se navíc už budou kochat zrekonstruovanými prostory historické nádražní budovy.

Bez aplikace se platí

Správa železnic projekt spustí v rámci snahy omezit užívání balené vody v PET lahvích. Vyhlásila proto výběrové řízení na filtrační stanice na pitnou vodu. V tom zvítězil startup Lokni, který systém provozuje na některých českých vysokých školách.

„V aktuální situaci lidé nemají úplně na výběr, a když řeší svůj pitný režim na cestách vlakem, končí většinou u nákupu balené vody. Z našich dlouhodobých průzkumů a zkušeností navíc vyplývá, že klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

FOTO: Rekonstrukce hlavního nádraží v Plzni se prodraží o desítky milionů, veřejnosti se otevře ještě letos

Více než sto let stará památkově chráněná výpravní budova plzeňského hlavního nádraží prochází náročnou rekonstrukcí, která nakonec vyjde na více než 700 milionů korun, cena zatím není konečná. Cestující se ještě letos podívají do hlavní haly,...

 

Do přinesené lahve si cestující za den ale budou moci zdarma natočit jen půl litru vody a to ještě přes aplikaci, kterou si stáhnou do mobilu, zaregistrují se v ní a využijí tarif Nádraží. Ti ostatní si vodu zaplatí. „Lidé, kteří nebudou chtít mobilní aplikaci využívat, dostanou možnost přímého nákupu filtrované vody do vlastní lahve prostřednictvím terminálu pro platební karty, a to za výhodnější cenu než v obchodech či kioscích na nádražích,“ zmínila Správa železnic v tiskové zprávě.

První filtrační stanici instalují na pražské Hlavní nádraží. Jak redakci Pražské Drbny sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda, bude to koncem října. V průběhu dalších měsíců pak přibude i na nádraží Praha-Smíchov. V první fázi počítají také s Kolínem, Hradcem Králové, Plzní, Českými Budějovicemi, Náchodem, Děčínem a Břeclaví, důležitá nádraží na Moravě přijdou na řadu ve fázi druhé.  Automaty budou umístěny v halách nebo hlavních koridorech. Fungují na principu uhlíkové filtrace v kombinaci s technologií UV-C LED. Spolupráci zatím naplánovali na pět let.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lokni

Štítky Správa železnic, Lokni, aplikace, voda, filtrace, zdarma, nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní nádraží nabídne cestujícím pitnou vodu zdarma. Jen s aplikací a půl litru na den  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.