Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

LGBTQIA+ duhový průvod opět projde centrem Plzně, pochodu hrdosti se každoročně účastní stovky lidí

Třídenním festivalem Pilsen Pride ožije od pátku do neděle západočeská metropole. Vrcholem akce je duhový průvod, který vyrazí v sobotu odpoledne z Mlýnské strouhy a vydá se centrem města směrem do Papírny, kde bude program dál pokračovat vystoupením Drag queen nebo přátelským posezením pro dospívající LGBTQIA+ osoby. Akce nabízí také koncerty, piknik nebo besedy, kde se nebinární a trans lidé podělí se svými osobními zkušenostmi s veřejností.

Pilsen Pride odstartuje v univerzitní kavárně Družba, kde je v pátek od 16:00 na programu beseda, jenž přiblíží životní příběhy místních trans a nebinárních lidí. „Na besedu tematicky naváže organizace Trans*parent. Se začátkem v 17:30 vystoupí s jejich přednáškou s názvem Moje (trans*) identita jako tradice. Po ní bude prostor na diskuzi,“ přibližují pořadatelé.

Od půl deváté večer budou mít návštěvníci možnost zhlédnout film Lidi, který je na jednu stranu autobiografickým portrétem nebinárního člověka a zároveň přibližuje radosti a strasti takového jedince, který žije v České republice. 

V sobotu se program přesune do Skautského institutu v Prokopově ulici, kde se v poledne sejdou LGBTQIA+ osoby s dospívajícími. Jejich společná setkání se uskuteční v odpoledních hodinách také v Papírně. Akce je určena pro lidi ve věku od 13 do 21 let. V Papírně si mohou zájemci užít také koncerty, taneční vystoupení, stánky queer friendly organizací, Drag queen a afterparty. Vrcholem akce samozřejmě bude průvod hrdosti. Sraz účastníků bude od 14 hodin v Mlýnské strouze. V neděli je na programu piknik na Mikulášském náměstí. Více informací se dozvíte na facebookovém profilu akce.

„Držet se s partnerem za ruku? V Plzni nic příjemného.“

V polovině srpna prošel Prahou obrovský Prague Pride, kterého se účastnily desítky tisíc lidí. I přesto si organizátoři plzeňské verze myslí, že má smysl takovéto akce pořádat i v západočeské metropoli. „Praha je liberální velkoměsto a myslíme si, že menší města jsou konzervativně laděné a jedním z nich je i Plzeň. Mám pocit, že lidé spadající do LGBT+ komunity se v Plzni střetávají častěji s předsudky a nějakou formou šikany. Ani tady není komfortní držet se s partnerem za ruku. Je to zvláštní pocit. Mám ve svém okolí lidi, které nepřijmula ani vlastní rodina, anebo se setkali s diskriminací ve škole,“ popsal Drbně při loňské akci jeden z organizátorů Jan Švarc.

První ročník Pilsen Pride se uskutečnil v roce 2017. Za nápadem stály tři studentky Západočeské univerzity v Plzni. Cílem akce bylo poukázat na to, že v Plzni není zázemí pro LGBT+ komunity. Organizátorky chtěly také upozornit na nerovné postavení LGBT+ lidí ve společnosti, třeba na neexistenci manželství pro všechny, otázky adopcí a podobně. První akce se účastnilo zhruba 400 lidí. Proti průvodu protestovaly desítky odpůrců. Jejich množství ale v poslední letech ubylo a například loňský pochod se obešel bez jakýchkoli incidentů.

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022

Sobota, 10. září 2022, 18:15

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022
FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022
 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky LGBT+, duhový pochod, pochod hrdosti, Pilsen Pride, nebinární lidé, trans lidé, besedy pro veřejnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Já jsem hrdý na to, že jsem takový, jaký jsem a jaký jsem se narodil. Ale že bych kvůli tomu chtělo organizovat nějaký pochod na veřejnosti? Asi jsou ti zkratkoví jedinci opravdu nějak jiní? Jak asi?

Sobota, 16. září 2023, 18:31Odpovědět

LGBTQIA+ duhový průvod opět projde centrem Plzně, pochodu hrdosti se každoročně účastní stovky lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.