Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Česku chybí 93 profesionálních hasičů, zájemce odrazují vysoké nároky a nepříliš dobré platové ohodnocení

V celé republice je nedostatek profesionálních hasičů. Podle aktuálních údajů, které má redakce Drbny k dispozici, je v rámci Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) 93 volných služebních míst. V Plzeňském kraji jsou zatím kapacity dostatečné, řadě hasičů se ale blíží odchod do výsluhy.

„V současné době nemáme nouzi a všechna tabulková místa výjezdových hasičů jsou obsazená. Nicméně se nám blíží další vlna odchodů do výsluh, takže u nás rozhodně budeme nabírat nové hasiče. Už to ale není tak, že by se na jedno místo hlásilo 30 zájemců. Průběžně ale naše stavy doplňujeme a zájemci mohou zasílat své životopisy na naše personální oddělení,“ sdělil Plzeňské Drbně mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Nepříliš atraktivní platové podmínky 

A právě taková obměna v rámci sboru je jednou z příčin toho, že je v rámci republiky hasičů nedostatek. Dalším důvodem je to, že někteří hasiči odchází, ale noví uchazeči nemusí projít přijímacím řízením, když nesplní předpoklady pro přijetí do služebního poměru. „Důvodem mohou být i nepříliš atraktivní platové podmínky, a to zejména v souvislosti poměru výše služebního příjmu vůči místním podmínkám životní úrovně,“ řekla Drbně Martina Götzová, mluvčí generálního ředitelství HZS ČR.

Aktuálně nejstaršímu hasiči, který slouží standardní čtyřiadvacetihodinové směny, je 65 let, naopak nejmladšímu profesionálnímu hasiči je 19 let.

K dnešnímu dni v ČR slouží 7518 „výjezdových“ profesionálních hasičů. V Kraji Vysočina jich je 699 na 21 stanicích.

To aktuálně eviduje nejvíce volných míst ve výjezdu u HZS hlavního města Prahy, tam chybí 28 hasičů. Nepříliš dobrá personální situace je i u HZS Středočeského kraje, tam je na hasičských stanicích 23 volných míst. „Nelze ale jednoznačně říct, že situace je nejhorší u těchto dvou HZS krajů. Je nutné vedle toho vzít v úvahu také jiné atributy, jako je například územní velikost HZS kraje a jeho specifické podmínky, počet obyvatel v daném kraji či počet zásahů za kalendářní období,“ nastínila Götzová s tím, že ve čtyřech krajích mají aktuálně hasičů dostatek – v Kraji Vysočina, stejně jako v Libereckém, Pardubickém a Olomouckém kraji.

Pokud má někdo zájem o to pracovat u profesionálních hasičů, konkrétně u výjezdové jednotky, pak musí absolvovat přijímací řízení. Ne všichni ale uspějí. „Nejčastěji uchazeč během přijímacího řízení nesplní osobnostní způsobilost, tu posuzuje psycholog bezpečnostního sboru, nebo zdravotní způsobilost, tu posuzuje poskytovatel pracovně-lékařských služeb na základě výpisu ze zdravotní dokumentace vedené registrujícím lékařem, výsledků mimořádné lékařské prohlídky a dalších potřebných vyšetřeních. Překážkou může být i fyzická způsobilost, splnění požadavku na tělesnou zdatnost,“ jmenuje mluvčí generálního ředitelství HZS.

Konkrétně v Kraji Vysočina nejvíce uchazečů nesplní fyzickou způsobilost. „Dále menší část uchazečů nesplní osobnostní způsobilost,“ doplnila Musilová.

Požadavky na profesionální hasiče 

Do služebního poměru může být přijat uchazeč tedy i profesionální hasič, který:

  • je státním občanem ČR
  • o přijetí písemně požádá
  • je starší 18 let
  • je bezúhonný
  • splňuje stupeň vzdělání stanovený pro služební místo, na které má být ustanoven
  • je zdravotně, osobnostně a fyzicky způsobilý k výkonu služby
  • je plně svéprávný
  • je oprávněný se seznamovat se s utajovanými informacemi, pokud to služební místo vyžaduje
  • není členem politické strany nebo politického hnutí
  • nevykonává jinou výdělečnou činnost (možné výjimky) a není členem řídicích nebo kontrolních orgánů právnických osob, které provozují podnikatelskou činnost.

Podmínky musí být splněny současně. „U HZS ČR by měli vykonávat službu příslušníci kvalifikovaní, osobnostně, zdravotně a fyzicky způsobilí a morálně vyspělí. Příslušníci HZS ČR zařazení do „výjezdu“ (24 hod./směna) musí konkrétně splňovat stupeň vzdělání stanovený pro dané služební místo, což je pro ustanovení na 2. tarifní třídu stanoveno minimálně střední vzdělání s maturitní zkouškou,“ dodává Götzová. K dovednostem patří schopnost plnit pokyny nadřízeného služebního funkcionáře, dobrá fyzická zdatnost, týmová práce, operativnost v rozhodování.

Už dávno neplatí, že profesionálním hasičem jsou jen muži. K 8. září slouží v rámci HZS ČR hned čtyři ženy, a to u HZS Středočeského kraje, HZS hlavního města Prahy, HZS Plzeňského kraje a HZS Zlínského kraje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Karlovarského kraje

Štítky hasiči, nedostatek hasičů, pracovní místa, profesionální hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku chybí 93 profesionálních hasičů, zájemce odrazují vysoké nároky a nepříliš dobré platové ohodnocení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.