Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mládě klokana bažinného vesele hopká ve výběhu plzeňské zoo

Letošní rok je v plzeňské zoologické zahradě vskutku plodný. Radují se tam z koťat lva berberského, malé antilopy, lemurů a také třeba z malého klokánka. Poslední přírůstek oznámila zahrada v úterý a jedná se o mládě klokana bažinného, které už opustilo matčin vak a prozkoumává svět. Tyto vačnatce mohou návštěvníci obdivovat hned za zmodernizovanou expozicí šimpanzů.

„Klokan bažinný je v Plzni chován od roku 2013 a úspěšně se rozmnožuje od roku 2018. Pětičlennou skupinu návštěvníci potkají za zmodernizovanou expozicí šimpanzů v bývalém výběhu psů dingo. V Evropě je chová kolem 30 zoo,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Šimpanzi v plzeňské zoo dovádějí v novém výběhu, nechybí tam prolézačky, lana a vodní příkop

Mnohem přísnější pravidla splňuje nový výběh pro šimpanze v plzeňské zoologické zahradě, který vyšel na 6,7 milionu korun. Vodní příkop je širší a hlubší a elektrický ohradník je maskovaný jako liána. Motivy divoké přírody se projevují také na...

Klokani bažinní obývají jihovýchodní část Austrálie, přičemž se zdržují v zarostlých mokřinách a hustém lesním podrostu. Jsou to býložravci a nejčastěji spásají trávy, byliny, semenáčky stromů a nepohrdnou ani houbami. V dospělosti může být klokan vysoký až 80 centimetrů a vážit 20 kilogramů.

„Ve výbězích australské části plzeňské zoo je nyní chováno celkem sedm druhů velkých a středních klokanů. Letos uplynulo již 30 let od návratu klokanů do Plzně a jejich nepřetržitého chovu, nejdéle je chován klokan rudokrký,“ dodal Vobruba. 

První klokan žil v plzeňské zoo v polovině 60. let. Byl to klokan rudokrký. V roce 1977 se v zahradě poprvé představil vzácný klokan uru, kterého zahrada měla pět let. Od roku 1993 se zahrada vrátila k chovu klokanů rudokrkých a dalších druhů.


Klokan uru kolem roku 1978, foto: archiv Zoo Plzeň

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, plzeňská zoo, chovatelský úspěch, odchovy, klokan, klokan bažinný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě klokana bažinného vesele hopká ve výběhu plzeňské zoo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.