Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Šimpanzi v plzeňské zoo dovádějí v novém výběhu, nechybí tam prolézačky, lana a vodní příkop

Mnohem přísnější pravidla splňuje nový výběh pro šimpanze v plzeňské zoologické zahradě, který vyšel na 6,7 milionu korun. Vodní příkop je širší a hlubší a elektrický ohradník je maskovaný jako liána. Motivy divoké přírody se projevují také na nástěnné malbě znázorňující prales. Oblíbení obyvatelé zahrady se také mohou vydovádět na nových kmenech, prolézačkách a lanech. V současné době žije v Plzni šestičlenná tlupa, která se ještě letos zřejmě rozroste o dva nové členy.

„Venkovní přírodní výběh pro šimpanze učenlivé nahradil původní malé klece poprvé v roce 2000. Za 23 let prošel dalšími dílčími úpravami, přičemž ta dosud největší začala na jaře 2023. Změnu si vyžádaly současné regule chovu lidoopů, největší úpravou je prohloubení a rozšíření oddělovacího vodního příkopu. Doprovodný elektrický ohradník zůstal pouze na okraji tohoto příkopu, aby pohled návštěvníka byl co nejméně rušený,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Ve výběhu přibyly i nové kmeny a také lana, aby se šimpanzi dostali do pohybu nad zemí. Atmosféru dokresluje také nová umělecká malba na severní straně výběhu, která připomíná prostředí afrického pralesa. „Použita byla i moderní forma elektrického ohradníku v podobě lián. Přibyla rovněž záchytná síť do vody včetně kotevních prvků a napínacích lan, jako další bezpečnostní prvek,“ přiblížil mluvčí.

Šimpanzí tlupa se brzy rozroste

Zoo má nyní šestatřicetiletého samce Siriho, samice Mariu, Brigitte, Zedonju a Zizwu a tři a půl roku staré mládě Cailu. Během podzimu přiveze zoo ještě jednoho mladšího desetiletého samce z Portugalska a na konci roku by se mělo Marii narodit mládě. „Bude to fungovat jako tlupa - alfa samec, submisivní mladší samec, několik samic a mláďata. To je asi sen každého chovatele, aby se šimpanzi chovali přirozeně jako v přírodě," doplnil ředitel zoo Jiří Trávníček.

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, tři samičky a jeden samec už váží přes čtyři kila

Veliká radost zavládla v plzeňské zoologické zahradě, kde přišla na svět čtyři koťata vzácného lva berberského. Mláďata zatím návštěvníci neuvidí, obdivovat ve venkovním výběhu ale mohou samce tři roční lvy.

 

Samec Siri a samice Maria a Brigitte patří mezi vzácný a extrémně ohrožený poddruh šimpanze čego, kterých je ve 12 evropských zoo jen 26 jedinců. Na nové mládě poddruhu čego proto chovatelé netrpělivě čekají. Dvě dosud odchovaná mláďata v Plzni mezi tento druh nepatří. Po smrti samce Baska přicestoval do Plzně jeho starší bratr, který byl ale zpočátku bojácný a dlouhé měsíce trvalo, než se spojil se zbytkem tlupy a než se začal pářit. 

V plzeňské zahradě chovají šimpanze od roku 1964. Do roku 2000 žili v Plzni pouze v páru a jen v klecích. První odchované mládě přišlo na svět v roce 1978, o dva roky později ale uhynulo. V roce 2004 se narodilo další, ale i to po několika měsících zemřelo. Úspěch přišel v roce 2003, kdy se chovatelé radovali z narození samice Bamie, která aktuálně žije ve Francii. Tři a půl roku také těší návštěvníky roztomilá Caila, která přišla na svět 1. ledna 2020.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky nový výběh, zmodernizovaný výběh, šimpanz, zoo, Zoo Plzeň, odchovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanzi v plzeňské zoo dovádějí v novém výběhu, nechybí tam prolézačky, lana a vodní příkop  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.