Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praskání dřeva a posuny o centimetry. V Kadově zvedali balvan, který váží 30 tun

Netradiční podívanou dnes pozorovali diváci v Kadově na Strakonicku, těsně za hranicí Plzeňského kraje. Symbol obce, kterým je třicetitunový viklan, se vracel zpět do své původní polohy. Práce vedl experimentální archeolog Pavel Pavel. Ten už balvan vracel na místo v letech 1983, 1987 a 2003.

Nejslavnější český viklan se už neviklá. Třicetitunový balvan shodili neznámí vandalové při mejdanu

Jednoznačně nejznámější český viklan se neviklá. Neznámí vandalové totiž během bujarého mejdanu rozhoupali a shodili ze základny třicetitunový žulový balvan ve tvaru čočky, měřící v obvodu přes 11 metrů. Nachází se v jihočeské obci Kadov, těsně...

 

Okolo balvanu, který váží zhruba 30 tun, se před devátou hodinou ranní setkávají desítky lidí. Dřevěná konstrukce podpírá viklan, který je symbolem jihočeského Kadova. Ten nejdůležitější muž přijel brzo ráno a za pár chvil bude organizovat pomocníky za zvuků praskajících dřevěných trámů. Ještě před tím má však ještě chvíli na vzpomínání.

„Před 130 lety kameníci shodili viklan, aby ho tady mohli rozštípat. Naštěstí tomu tehdejší hejtmanství zabránilo, protože byl chráněný, i když spadnul,“ vypráví experimentální archeolog Pavel Pavel.

Viklan je oblý skalní blok nebo balvan, který spočívá na podloží jen nepatrnou plochou. Kadovský viklan je jeden z největších v ČR, váží téměř 30 tun. Je to granodiorit, hlubinná vyvřelá hornina s množstvím křemene. Navzdory velké váze se viklal při pouhém doteku rukou. Traduje se, že svrhnout se ho pokoušelo i 12 dragounů jezdeckého pluku, ale marně. 
Zdroj: ČTK

„My jsme se tady po 90 letech v roce 1983 sešli a viklan nasadili zpět. Hned čtyři roky na to mi volal předseda JZD, že ho někdo zase shodil, nastěhovali jsme ho tedy znovu. V roce 2003 mi volali opět, udělali jsme velkou akci a dali jsme kolem řetěz, který pak byl odstraněn. Dnes máme rok 2023 a jsme tu znovu,“ shrnuje Pavel. 

Ten se dnes potkal mimo jiné s dobrovolníky, aby viklan opět vrátili zpět na své původní místo. „Má 30 tun, je to krásná žula, je to miláček místních a je to chlouba a jeden ze symbolů Blatenska a Bělčicka,“ usmívá se Pavel. 

Po úvodním slovu se tým Pavla Pavla a dobrovolníci pouští do práce. Skupinky po pěti lidech zaráží dřevěné trámy pod balvan, Pavel Pavel se mezi nimi proplétá a rozdává instrukce. Experimentální archeolog se rozhodl použít sochory a páky, připravil ale také moderní hydraulickou techniku.

Když jeden z trámů nehezky zapraská, je nutné ho vyměnit. Několik desítek minut příprav a pak následuje nadzvednutí balvanu, který se po centimetrech posouvá. 

„Tíhmle směrem se sesunul i v minulosti,“ vypráví Broněk Černý, kterého zná celé Česko díky roli Vency Konopníka v komediích Slunce, Seno..., také on v minulosti pomáhal balvan vrátit na původní místo. 

Před 11:00 je Pavel spokojený. „Pomocníci se začínají orientovat. Ověřili jsme, že pákami můžeme viklan zvedat. Je to práce na celý den, každým posuvem spějeme k cíli, aby nehrozil jeho pád," řekl o přestávce novinářům.

V odpoledních hodinách se nakonec podle Pavla podařilo balvan posunout. „Viklan je ve stabilizované poloze. Je tam, kde má být a je podložen klíny. Není spuštěný. Nyní nastane druhá fáze, kdy se rozhodne, zda se má viklat či nikoliv. Cíl byl ale splněn a nikomu se nic nestalo,“ potvrdil Pavel Budějcké Drbně.

Nyní se bude řešit další postup. Jihočeský kraj bude pravděpodobně ve spolupráci s obcí Kadov řešit zabezpeční balvanu i to, zda se balvan bude i nadále viklat, jak byli místní zvyklí. 

Proč se symbol Kadova sesunul, není úplně jasné. Podle informací iDnes.cz rozhoupala a následně i shodila Kadovský viklan skupina zatím neznámých lidí popíjejících alkohol v okolí kamene. Obdobně mluví i někteří místní. 

Viklan je od roku 1985 přírodní památka. Nachází se asi 200 metrů od centra obce Kadov. Jde o soukromý majetek, o nějž se stará Jihočeský kraj.

„Věřím, že se najde cesta, jak zachránit viklan pro návštěvníky, aby si s ním mohli i zakývat. Moje srdeční záležitost je, aby se kýval," řekl Pavel. Od viklanu vede k obci Vrbno šestikilometrová naučná stezka.

Pavel Pavel se proslavil, když se mu v roce 1986 podařilo na Velikonočním ostrově "rozchodit" obří sochy moai. Nastínil tak možné řešení záhady, nad kterou si historikové lámali hlavy. Na stěhování objemných břemen si založil i živnost. Je také bývalým dlouholetým místostarostou rodných Strakonic.

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky Kadovský viklan, vandalové shodili viklan, viklan se neviklá, Pavel Pavel, Kadov, experimentální archeolog, Pavel Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praskání dřeva a posuny o centimetry. V Kadově zvedali balvan, který váží 30 tun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.