Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nebezpečný přejezd, kde umírali lidé, konečně dostal závory. Obec o ně usilovala deset let

Svíčky a květiny se u železničního přejezdu ve Vejprnicích u Plzně objevovaly v posledních letech velmi často. V místě je velký provoz vlaků a jezdí tam i rychlíky do Německa. Na přejezdu bez závor už mnoho lidí zaplatilo životem, mezi nejtragičtější události patří střet osobního auta a vlaku, kdy zahynula celá posádka osobního vozu, dva muži a jedna žena. Na kolejích zemřelo i několik chodců. O závory usilovala obec deset let. Musela totiž čekat až dojde k modernizaci tratě, jenže ta se stále odsouvala.

Problematický přejezd se nachází v kopci ve směru příjezdu od Plzně do centra Vejprnic. „Bylo to tam docela komplikované s řadou nepříjemných kolizí a smrtelných nehod - naposledy nějaký muž bez domova, který tam šel pěšky a byl neslyšící," připomněl starosta Pavel Karpíšek (ODS). Závory se světelnou a zvukovou signalizací jsou již v provozu.

Stavba se dlouho odkládala, protože závory měly být až součástí modernizace tratě Plzeň - Domažlice, která se podle Karpíška také pořád odsouvá. „Stále jsme se vyjadřovali k projektu, ale pak jsme řekli, ať udělají ty závory nejdřív, že už je to neúnosné," zdůraznil starosta. Správa železnic argumentovala připravovanou modernizací koridoru i nákladností samostatné stavby.

Při nehodě na přejezdu v roce 2017 zemřeli tři lidé z osobního vozu, foto: Drážní inspekce

V místě se stala řada smrtelných nehod. V lednu 2017 vjelo osobní auto přímo před projíždějící vlak. „Na místě vyhasly tři lidské životy, dva okamžitě, u třetího jsme se pokoušeli o zázrak, ale resuscitace bohužel nebyla úspěšná,“ uvedl tehdejší mluvčí krajské záchranky Martin Brejcha. Drážní inspekce ještě téhož roku vydala zprávu z vyšetřování a připomněla, že se právě na tomto přejezdu stávají až moc často těžké nehody. „Drážní inspekce proto navrhuje zahájit s provozovatelem dráhy jednání o změně způsobu zabezpečení tohoto železničního přejezdu, tedy doplnění zabezpečovacího zařízení závorami," navrhli inspektoři v závěrečné zprávě. Nic se ale stále nedělo.

Bourali tam ale také místní, kteří vyjížděli z ulice těsně nad přejezdem. Při výjezdu z ní vyhlíželi, zda nejedou auta po hlavní silnici z kopce nad hřištěm, ale hned po odbočení už byli na trati. „Mluvili jsme o tom deset let. Ale poslední tři čtyři roky, jak bylo jasné, že se modernizace posouvá, tak jsme to tlačili. Na místě byl před rokem i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který závory slíbil. A do roka a do dne byly," uvedl.

Závory jsou z obou stran kolejí rozdělené na dvě části. Jedny jsou přes oba pruhy silnice, druhé kratší pro chodce, pod nimiž je plastová mříž zabraňující podlézání. Obec se na investici za několik milionů korun nepodílela. Příprava a instalace trvaly pět dnů. Po tu dobu byla odpojena zvuková výstraha a všechny vlaky v místě musely ve dne v noci při průjezdu výstražně troubit.

Správa železnic (SŽ) loni zmodernizovala 233 železničních přejezdů, meziročně o 47 víc a dosud rekordní počet. Investovala do nich 3,1 miliardy korun, což je podle ředitele Jiřího Svobody rekordní částka. Posilování bezpečnosti na přejezdech je jednou z hlavních priorit, uvedl. Letos provede SŽ úpravy na 130 místech, náklady přesáhnou 1,8 miliardy . Na konci loňského roku bylo v ČR 7646 přejezdů, z toho 4269 jich bylo vybaveno zabezpečovacím zařízením, 3377 výstražnými kříži a na 1772 přejezdech byly závory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto obec Vejprnice

Štítky nebezpečný přejezd, železniční přejezd, smrtelné nehody, Správa železnic, Vejprnice, střet auta s vlakem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečný přejezd, kde umírali lidé, konečně dostal závory. Obec o ně usilovala deset let  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.