Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Hospic sv. Lazara připravuje stavbu nové budovy, aby zajistil důstojné dožití pacientů

Plzeňský Hospic sv. Lazara, jediné lůžkové zařízení svého druhu v Plzeňském kraji, momentálně sídlí v problematické lokalitě Petrohrad v městské části Slovany. Vnitroblok je přeplněný auty a příbuzní pacientů nemají kde parkovat. Problém také představují časté černé skládky a minimum zeleně. Do budoucna by se ale hospic měl přestěhovat do Litic, kde by mohla vzniknout nová budova za stovky milionů korun. Hospicem projde ročně až 400 pacientů, poslední rozloučení probíhají v suterénu.

Současný hospic v městské budově ve čtvrti Slovany je v problematické lokalitě Petrohrad, ve vnitrobloku plném aut. „Neprojede sem kolikrát ani sanitka nebo dodávka se zásobováním, nemáme tu žádnou zahradu nebo zeleň, jen malou terásku," popisuje ředitelka hospice Jiřina Helíšková. Vysoký dům nevyhovuje ani dispozičně. „Místnůstka na poslední rozloučení je v suterénu mezi uzávěry a výměníky. Pokoje se snažíme mít hezké, ale prostorově je to maličké, včetně skladů," dodala.

Důstojní podmínky by mohla zajistit zbrusu nová budova ze 300 až 400 milionů korun. Přípravný tým již oslovuje sponzory. Hospic může podpořit také veřejnost prostřednictvím veřejné sbírky. Dosud lidé přispěli necelých 300 tisíc korun. Projekt chce podpořit také Plzeň a nabídka pozemek do výpůjčky jako vklad.

„Sešli jsme se u hejtmana, kde byl biskup plzeňský Tomáš Holub, primátor, já a přípravný tým, a dohodli jsme se, že vytvoříme memorandum o spolupráci," řekl radní Jiří Šrámek (ANO). Převod pozemku na stavbu hospice jde podle něj úředně podle harmonogramu. „Až se dům dokončí a zkolauduje, tak se převede na město," doplnil. Hospic by si ho poté od něj za korunu pronajímal, stejně jako současný objekt na Petrohradu. Finančně provoz hospicu podporuje město i kraj.

Pacienti budou blíž k přírodě

V novém hospici, který se víc otevře veřejnosti, by se mohli pacienti vyvézt ven s postelí. Dům by měl být obrostlý vistáriemi, bude tam rozlučková místnost, v pokojích o 14 metrů čtvrrečních bude postel pro klienta i pro člena rodiny. Uvnitř nízkého domu bude klidová zóna s jezírkem a stromem. „Lékaři, sestry a další si řekli, co potřebují k práci a jak by měl být dům funkční," přiblížil Viktor Glier z hospicu, který se stará o sponzory a propagaci neziskového zařízení s 50 zaměstnanci.

 V zařízení kladou důraz na multidisciplinární péči lékařů, pečovatelů, sester, ošetřovatelek, sociálních pracovnic, fyzioterapeutů i duchovních. Dostávají ji také příbuzní, kteří mohou přicházet za blízkými i v noci.

Studii, kterou zpracoval pražský ateliér A8000, zaplatil Miroslav Holub, projektový manažer podobných staveb, který měl v hospicu matku. Ateliér bude pokračovat na projektu. Podle Holuba by chtěl přípravný tým sehnat asi 15 milionů korun na projekt do konce roku. „Oslovujeme sponzory, kteří cítí, že budou investovat do něčeho, co nemá ekonomickou návratnost, ale smysluplnost v té službě. Všichni jsou projektem okouzleni," pochvaluje si.

Nová dvoupodlažní budova bude podle Gliera na strategickém místě u hlavních tahů, aby se k ní snadno dostali lidé z celého kraje. „Myšlenka hospicu se mi strašně líbí. Určitě dám na našem obvodu přednost této stavbě oproti další bytové zástavbě, té už máme dost," míní starosta Litic Michal Hausner (ANO). Podporuje výpůjčku pozemku hospici, který pak může získat podporu z různých zdrojů. Takzvaný Litický dvůr není využitý, jen několik subjektů tam má pronajaté plochy a sklady.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hospic sv. Lazara

Štítky Hospic sv. Lazara, hospicová péče, důstojné dožití, sbírka, nová budova, Litice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospic sv. Lazara připravuje stavbu nové budovy, aby zajistil důstojné dožití pacientů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.