Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VIDEO: Stropem se propadli dva hasiči při požáru historického domu, oheň napáchal škody za miliony

Obrovský požár historického domu v Plzni na Roudné napáchal podle vyšetřovatelů škody za pět milionů korun. Ve zchátralém obytném objektu, kde často pobývali bezdomovci a drogově závislí, shořely střecha a krov, a následně se propadl strop. Právě v tu dobu byli na místě i dva hasiči, kteří se jím propadli a zranili se. Proč začalo hořet se zatím neví.

Vyšetřovatelé policie a hasičů se v úterý vrátili na místo a zjišťovali příčinu požáru patrového domu u centra Plzně na začátku Lochotínské ulice za Rooseveltovým. „Byl tam i pes na vyhledávání akcelerantů hoření," informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara mají vyšetřovatelé nabrané vzorky. „Vyšetřování zatím stále probíhá. Rozhodně příčinou nebyla propanbutanová láhev, kterou jsme vynesli, stejně tak se může vyloučit závada na elektroinstalaci, protože v domě byla elektřina i další přívody energií vypnuté," uvedl. Policisté prověřují možný trestný čin.

Hasiči v pondělí odpoledne strhli těžkou technikou štít domu, tedy horní trojúhelník štítové zdi, který byl celý prohořelý, a následně okolní silnici i chodníky uklidili. Lochotínská ulice směrem ke Kauflandu a zoo, která byla celý den uzavřená, už je dnes plně průjezdná bez omezení. Pouze naproti domu ve směru od Roosveltova mostu je kontejner, jemuž se musí řidiči vyhýbat.

V okolí domu už nikomu nic nehrozí. „Podle statika nehrozí pád budovy do ulice," ujistila Brožová. Těsné okolí domu je zajištěné páskou. „Okolní objekty se podařilo uhlídat," doplnil Poncar. Uchráněné hodnoty se podle něj odhadují na 30 milionů korun. Voda jen promáčela zeď sousedního opraveného domu, který s poškozeným objektem sousedí.

Před příjezdem hasičů vyvedli policisté z domu dva lidi, podle našich informací se jednalo o bezdomovce. Oba jsou v pořádku. Ještě předtím odtud sami odešli další čtyři lidé. Policie dále evakuovala obyvatele přilehlých budov. Na místě byly desítky záchranářů. Dva hasiči se lehce zranili.  Jeden musel do nemocnice, ale už je v domácím léčení. Je v pracovní neschopnosti. „Měl vykloubené rameno, které mu podle jeho slov nahodili hned v sanitce, dále má pohmožděný kotník a drobné popáleniny," uvedl Poncar.

Oheň, který vzplál kolem 10:30, hasiči plně zlikvidovali zhruba za tři hodiny. Bourání zdi začalo ve 14:30. Plameny zasáhly podkroví a půdu, pak se propadly stropy. Podle Poncara byla budova zřejmě obývaná, ale není jasné, zda legálně. Podle diskuze na sociálních sítích tam ještě nedávno bydleli lidé trvale. Poté už jen bezdomovci a drogově závislí, kteří v pondělí tvrdili, že měli torzo objektu od majitele pronajaté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky požár domu, zraněný hasič, zranění hasičů, hoři historický objekt, dům na Roudné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stropem se propadli dva hasiči při požáru historického domu, oheň napáchal škody za miliony  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.