Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jiřičky si oblíbily umělá hnízda u kravína, ochránci zvířat jim tam proto nainstalovali další řadovku

Na náhradní umělá hnízda si populace jiřiček obecných v Červeném Hrádku velmi rychle zvykla. Odborníci z plzeňské záchranné stanice živočichů a dobrovolníci z ekologického spolku DESOP hnízda na objektu kravína osadili poprvé v roce 2019. Nyní tam přibylo dalších na míru vyrobených 20 hnízd.

Výhodou těchto nových hnízd je hlavně jejich životnost a velmi snadná kontrola. „Dostat se do hnízda jiřiček je pro nás totiž hodně důležité, zejména z důvodu adopce mláďat, donesených do záchranné stanice živočichů ze zničených a spadlých hnízd. Díky umělým hnízdům pak můžeme velmi snadno zjistit, kolik a jak velkých mláďat v hnízdě je, a podle toho případně přidat do hnízda k adopci mláďata jiná,“ vysvětluje šéf záchranné stanice Karel Makoň.

S umisťováním mláďat mají v záchranné stanici třicetileté zkušenosti. Jiřičky jsou podle slov ochránců zvířat jedny z nejlepších adoptivních rodičů, což se daří prokázat i díky kroužkování a opakovanému odchytu ptáků na lokalitě.

V Červeném Hrádku nainstalovali umělá hnízda na budovu dojírny už v roce 2019, kdy šlo o 15 hnízd. Nynější hnízdící stěnu se podařilo osadit i díky podpoře Nadace ČEZ. Další umělá hnízda jsou již několik let také na nákupním centru Olympia v Plzni Černicích. „Zde historicky byla jedna z největších populací jiřiček na tehdejším zemědělském statku. Ten ale musel ustoupit výstavbě nových domů, a tak hnízdí jiřičky na požárním schodišti i v námi osazených umělých hnízdech. I sem plánujeme osadit další hnízdní stěnu, tak abychom ptákům nabídli další a bezpečnější hnízdní možnosti,“ dodal Makoň.

Jiřičky si svá hnízda staví na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích. Občas se ornitologové setkávají s tím, že lidé hnízda strhávají, neboť jim vadí ptačí trus. Tímto jednáním ale porušují zákon o ochraně přírody a krajiny, za což hrotí pokuta do 10 tisíc korun u fyzické osoby a do jednoho milionu v případě právnické osoby.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky umělá hnízda, hnízda pro jiřičky, jiřička obecná, DESOP, ochrana přírody, ekologie, Červený Hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Malina

Konečně jedna normální a ještě k tomu dobrá zpráva :-)

Neděle, 13. srpna 2023, 14:57Odpovědět

Jiřičky si oblíbily umělá hnízda u kravína, ochránci zvířat jim tam proto nainstalovali další řadovku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.