Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Lidé volají po protestech proti Ukrajině, reagují tak na případ surového znásilnění patnáctileté dívky

, aktualizováno 11. srpna 2023, 18:30

Případ znásilnění a pokusu o vraždu patnáctileté dívky otřásl celou Plzní. Policie již obvinila osmnáctiletého cizince a upřesnila, že se nejedná o uprchlíka, ale o mladého muže, který ve městě dlouhodobě žije. Na sociálních sítích se v nejrůznějších skupinách šíří informace o protestní akci namířené proti Ukrajincům, nikdo ji však oficiálně nenahlásil. Okresní soud v pátek poslal muže do vazby, podle neoficiálních informací hrozí násilníkovi až výjimečný trest.

Na sociálních sítích se ve velkém šíří nenávistné komentáře namířené proti Ukrajincům. Ty nejslušnější z nich mluví o deportaci do první bojové linie. Lidé také mluví o protestech. „Na sobotu se jede do Plzně na hromadný protest! Sdílejte to všude. Žádné povolování pochodu. Nas*at! Ukrofašisti okamžitě táhněte!“ psal jeden z uživatelů. Nejde ovšem o organizátora akce, ale o jednoho z mnoha diskutujících, co po protestech volají. 

Policie o obviněném řekla, že je cizinec dlouhodobě žijící v ČR, odmítá ale říci, z jaké země. „Nad rámec již uvedeného můžeme potvrdit, že obviněným je cizinec, který zde dlouhodobě žije. Stále platí, že názory jsou jedna věc a šíření nenávisti věc druhá. Nikomu to nepomůže. Nenávist je nepřijatelná a naší povinností je prošetřit všechny trestní činy,“ napsala policie na sociální síti X v pátek. Informaci, že jde o Ukrajince zveřejnil web Krimi Plzeň. Později to uvedl i primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) na svém Facebooku.

Podle dosavadních informací není na tento víkend žádný protest oficiálně oznámen. Policisté se nicméně informacemi o možné demonstraci či veřejném protestu zabývají a prověřují je. „Policie je připravena zajistit veřejný pořádek, bezpečnost a plynulost silniční dopravy a případně zjišťovat a řešit možná protiprávní jednání," uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

„Násilí nikomu neprospěje."

Vlnu nenávisti odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Zavrženíhodný násilný čin, ke kterému došlo v Plzni, policie bezodkladně vyšetřuje, pachatel si už vyslechl obvinění. Doufám, že jeho oběť bude nakonec v pořádku. Ke generalizacím a rozdmýchávání nesnášenlivosti kvůli národnosti útočníka není důvod. Stejně jako násilí, které právem odsuzujeme, takové věci do civilizované společnosti nepatří," uvedl. Ukrajinské velvyslanectví v ČR násilný čin v Plzni odsoudilo a vyjádřilo upřímný soucit oběti.

K případu se také vyjádřil primátor Plzně. „Nepodceňujeme situaci v Plzni. Už od včerejších večerních hodin intenzivně řešíme otřesný případ znásilnění mladé dívky v Lobzích. Právě jsem svolal bezpečnostní tým, který se bude situací zabývat. Prosím všechny, nechme teď pracovat policii, která zadržela pachatele v jednotkách hodin a má mou plnou důvěru. Násilí neprospěje nikomu," napsal Zarzycký na svůj Facebook.

Dívku znásilnil, pořezal, zabalil do pytle a shodil ze srázu. Soud ho poslal do vazby

Soud v Plzni v pátek odpoledne rozhodl o vazebním stíhání osmnáctiletého mladíka, který surově znásilnil patnáctiletou dívku. K hrůznému činu došlo v nočních hodinách v Plzni Lobzích. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že obviněný muž vylákal dívku na procházku kolem řeky se záminkou, že potřebuje svému známému odnést pár věcí. Mladá žena se s ním už nějakou dobu znala a souhlasila, že ho doprovodí.

„Po chvíli změnil muž směr a nečekaně se vydal do nedalekého lesíku. Dívce svázal ruce, přelepil ústa a znásilnil ji. Následně ji způsobil ještě řezné zranění a vyhrožoval smrtí.  Pak dívku zabalil do pytle, shodil ze srázu do lesa a z místa odešel. Dívce, která předstírala smrt, čímž si pravděpodobně zachránila život, se podařilo dostal z místa pryč a zavolat si zdravotnickou záchrannou službu. Ta nás okamžitě o případu informovala,“ popisuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Policisté okamžitě zahájili rozsáhlou pátrací akci. Hledali nejen samotného podezřelého, ale i další důležité stopy. Po několik hodinách násilníka zadrželi a převezli do policejní cely. „Dnes odpoledne již vrchní komisařka odboru obecné kriminality muži sdělila obvinění z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu a znásilnění. Rovněž bude z naší strany podán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby,“ dodala ve čtvrtek večer policejní mluvčí. 

Podle dostupných informací je tato událost z Plzně letošním desátým případem vraždy nebo pokusu o ni, který krajští kriminalisté vyšetřují. První vražda se stala na Nový rok na ubytovně ve Stříbře na Tachovsku. Dosud poslední případ se stal na začátku června v Plzni. Kriminalisté tehdy obvinili z pokusu o vraždu dvaadvacetiletého muže podezřelého z pobodání čtyřiačtyřicetiletého muže.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky protest proti ukrajině, násilní, znásilnění, pokus o vraždu, nenávist na sociálních sítích, soud, vazba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moni Kysucká

ten clanek je strasny blabol a lidi tomu uveri...v clanku se pise ze mladik nechce uvest z jaky je zeme tak snad kdyby policajti chteli tak to zverejny a za druhe ze jsou protesty proti UK ok beru to ale nesirte paniku!!

Pondělí, 14. srpna 2023, 21:24Odpovědět

Libor Burian

Komedianti mají svou klaku ze svých rodin která se na povel směje nebo tleská, jako překupníci herbalajfů, hrnců, kryplměn, vozí ty co dělají ,atmosféru', mají i ,,novináře".

Úterý, 15. srpna 2023, 03:45Odpovědět

Tomáš Nosek

Ti Ukrajinci už to fakt přehání. Přilezou si sem pro sociální dávky, napadají naše lidi a nedávno jsem zjistil, že v obrovském množství sklízí houby z našich lesů (jako kdyby byli kobylky) a pak je za draho prodávají místo toho, aby šli normálně pracovat.

Neděle, 13. srpna 2023, 22:36Odpovědět

Ivan Misek

Pokud si neváží ,že zde je zde v ČR a dělá ostudu svým krajanům a udělal z čeho je obviněný , tak si myslím ,že na to je jen jediný lék , když už mu bylo 18 let . A to ne český kriminál , ale zavolat Zelenskýmu a rovnou na frontu . Tam si snad uvědomý co provedl

Neděle, 13. srpna 2023, 14:23Odpovědět

Libor Burian

Válečničtí lichvářšti tunelářští mafiánští trpaslíci, kudlanky, trubci, komedianti, lháři, podvodníci, falešní studenti falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, pasáků, vexláků, kteří jsou ve válce mohou jít bojovat, nikdo je tady nedrží.

Neděle, 13. srpna 2023, 16:03Odpovědět

Bob Santa

Doufám, že si prezident slečnu i s rodiči také pozve na hrad a omluví se jí.

Sobota, 12. srpna 2023, 19:28Odpovědět

Tomáš Nosek

Jelikož to není Ukrajinka, tak se na ni ten vlastizrádce akorát vysere.

Neděle, 13. srpna 2023, 22:37Odpovědět

Karel Poláček

Nechápu, proč si v novinách hrají na schovávanou a stále mluví o jedinci neidentifikovaného původu. Současně ale v témže uvedou faksimili prohlášení ukrajinského zastupitelského úřadu k případu, který spáchal Ukrajinec. Veřejnosti je vcelku jedno, zda mladý zločinec zde žije několik let, nebo se dostavil až v poslední době jako tzv. uprchlík. Faktem zůstává, že podíl Ukrajinců v Plzni dosáhl již přibližně deseti procent v poměru k počtu obyvatel města a to je příliš mnoho. Kulturní způsoby Ukrajinců jsou od našich často odlišné a domácí odpuzují. Například pokřikují na sebe hlasitě v MHD, chovají se neurvale v místech, kdo je hodně lidí (tlačenice). O zjevně podnapilých jedincích potácejících se na veřejnosti ani nemluvě.

Sobota, 12. srpna 2023, 08:42Odpovědět

Libor Burian

Přijďte všichni ke všem volbám říct mafii a dost. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou. Na yt FTV Prima Zlato národu ukradeno, na svobodny-svet.cz : Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (samozřejmě naše místní). 16.9 přijďte na Václavské náměstí. O důvodu hloubky bahna po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984. Příběh kmotra - agent StB Mrázek zKolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké a další viz ve vláknech diskuse zde na drbně pod Komentáře, Glosy, a další články. Podívejte se na vyjmenované a další filmy které tvoří časovou a dějovou osu.

Pátek, 11. srpna 2023, 18:22Odpovědět

Lidé volají po protestech proti Ukrajině, reagují tak na případ surového znásilnění patnáctileté dívky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.