Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Slavný pandí útěkář Nepál se stal otcem mladé samičky, roztomilé mládě se před návštěvníky zatím skrývá

Chovatelé v plzeňské zoologické zahradě mají obrovskou radost. Po 13 letech chovu pandy červené se jim daří úspěšně odchovávat první mládě. Samička přišla na svět v polovině června a má se čile k světu. Před návštěvníky se zatím schovává. Rodiči malé pandy je samice Lavinie a samec Nepál, který se proslavil zejména svým útěkem, kdy téměř 14 dní prozkoumával svět za branami zahrady.

„Mladá samice přišla na svět 12. června a nyní váží jeden kilogram. Zatím trvale zůstává v úkrytu. Návštěvníci si tak musejí ještě nějakou dobu počkat. Zoologové a chovatelé žádají o trpělivost a klid u výběhu. Během podzimu si všichni dostatečně užijí,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

S chovem pand červených začala zahrada po zbudování africko-asijských expozic v roce 2010. První samec dorazil z Vídně téhož roku. Výběh se třemi vzrostlými duby najdou návštěvníci vedle nosorožců, jeřábů a irbisů. „Dosud se zde vystřídali dva samci a tři různé samice,“ doplnil Vobruba.

Pandy červené proslavil před čtyřmi roky samec Nepál, který tehdy oslavil své třetí narozeniny útěkem. Nejspíš se pohyboval v místech s velkým množstvím stromů, protože přesně takový porost se táhne od zahrady až k Radčicím, kde byl také odchycen. Záhy bylo zřejmé, že moc nestrádal a zpátky se své družce se vrátil v perfektní kondici. Panda červená je totiž všežravec a kromě listí nepohrdne ani drobnými živočichy.

„Pandu červenou aktuálně chová již téměř 200 zoo v Evropě, z toho 10 v České republice a tři na Slovensku. V Mezinárodní Červené knize spadá do kategorie Ohrožený druh a v zoo je pro ně vedena Mezinárodní plemenná kniha a Evropský záchranný program,“ uzavřel mluvčí zahrady.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky panda červená, mládě pandy, odchov, přírustek, zoo, plzen zoo, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný pandí útěkář Nepál se stal otcem mladé samičky, roztomilé mládě se před návštěvníky zatím skrývá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.