Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Porodnice ve Stodské nemocnici definitivně končí, důvodem je kritický nedostatek dětských lékařů

Kvůli naprostému nedostatku dětských lékařů končí porodnice ve Stodské nemocnici. Rodičky budou moci využívat porodnice v Plzni nebo v Domažlicích, kde mají dostatečné kapacity pro převzetí porodů. Gynekologická péče zůstává zachována v plném rozsahu, včetně ženských ambulancí a těhotenské poradny. O změnách v provozu porodnice rozhodlo ve čtvrtek představenstvo nemocnice.

Hlavním a jediným důvodem ukončení provozu nemocnice je naprostý systémový nedostatek pediatrů. Nemocnici se nedaří za přijatelných finančních podmínek sehnat kmenové či externí dětské lékaře, kteří by na novorozeneckém oddělení drželi nepřetržité služby. Jejich přítomnost je nutná kvůli zajištění péče o novorozence, pediatr musí být také u každého porodu.

„Gynekologická péče bude zachována v plném rozsahu, tedy včetně ženských ambulancí i těhotenské poradny, lůžkové péče i gynekologické operativy. Všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice bude nabídnuta práce na jiném pracovišti dle kvalifikace, popřípadě i rekvalifikace s novou specializaci,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

K uzavření porodnice z personálních důvodů došlo na začátku letních prázdnin letošního roku, kdy se ovšem ještě předpokládalo, že se v průběhu července podaří uzavřít pracovní smlouvy s novými lékaři. 

Vedení nemocnice, kde jen loni přišlo na svět 361 dětí, dělalo podle svých slov všechno, aby sehnalo dětské lékaře. Jenže jejich nedostatek je problémem v celé republice.

„Pozici jsme opakovaně inzerovali doma i v zahraničí, oslovili jsme personální agentury zaměřené na lékaře, měli jsme i osobní kontakty a tipy od zaměstnanců, kam se obrátit, a dlouhodobě a úzce spolupracujeme s lékařskou fakultou. Ale bohužel pediatři chybí v celé zemi a z absolventů se chce pediatrii věnovat jen malý zlomek. Není zkrátka koho oslovovat,“ konstatuje Stodské nemocnice Daniel Hajšman.

Uchazeči měli přehnané požadavky na plat

Finanční představy uchazečů byly navíc podle představenstva nemocnice naprosto nereálné a přemrštěné. „Setkali jsme se pro představu i s požadavkem na mzdu čtvrt milionu měsíčně, a to dokonce i od zájemce bez plné atestace. To žádný příčetný a odpovědný manažer nemůže akceptovat, navíc v porodnici, kde se rodí v průměru jedno dítě denně,“ zdůrazňuje předseda představenstva Zdeněk Švarda.

Rodičkám ze spádové oblasti Stodské nemocnice se podle mluvčího prakticky nezhorší dostupnost porodnických služeb. Z okolí Stoda jsou totiž v dojezdové vzdálenosti do 30 minut porodnice v Plzni nebo v Domažlicích. Všechny mají navíc dostatečné kapacity pro to, aby porody ze Stoda převzaly.

„Nedostatek pediatrů je systémový problém, který trápí nejen Plzeňský kraj. Pokud se nestane zázrak, mám důvodnou obavu, že toto rozhodnutí mohou následovat i jiné nemocnice kdekoliv v České republice. Do Nemocnic Plzeňského kraje máme ohlášenou návštěvu pana ministra zdravotnictví. Budu s ním chtít tuto otázku osobně řešit, protože tento stav je dlouhodobě neudržitelný,“ varuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Podle něj by možným řešením mohlo být využití zahraničních zdravotníků a jejich rychlé zapojení a zapracování do našeho zdravotního systému. „Pokud se ovšem nestane nic, brzy nás čeká omezování a především zhoršení kvality zdravotní péče," dodává Hais.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice Stod, porodnice Stod, Stodská nemocnice, nedostatek lékařů, nedostatek pediatrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porodnice ve Stodské nemocnici definitivně končí, důvodem je kritický nedostatek dětských lékařů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.