Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský primátor chce obnovit možnost vykázání problémových lidí z města kvůli opakovaným přestupkům

Dělají nepořádek, obtěžují Plzeňany, močí v ulicích nebo popíjejí alkohol na místech, kde to městská vyhláška zakazuje. Řeč je o problémových osobách, které mnohdy ani nemají trvalé bydliště v Plzni. Pokutovat takovéto lidi je bezvýsledné a radnice má svázané ruce. Řešením by podle primátora Romana Zarzyckého (ANO) mohla být možnost taková individua vykázat z města. To ale není od roku 2017 možné. Spolu s radním pro bezpečnost proto napsal otevřený dopis premiéru Petru Fialovi (ODS) a ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

Primátor a radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň) vyzvali v otevřeném dopise premiéra a ministra vnitra, aby samosprávám legislativně umožnili vykázat ze svého území problémové lidi, které v daném městě nebo obci nemají trvalé bydliště.

„Nás i Plzeňany trápí lidé, kteří se zpravidla pohybují v centru města a opakovaně porušují zákony a vyhlášky. Ve většině případů se jedná o cizince nebo jedince s trvalým bydlištěm mimo město Plzeň. Bohužel ze strážníků nebo policie si nic nedělají, protože se jedná o lidi, kteří jsou nezaměstnaní, žijí na ulici a neplatí pokuty. Jejich vykázání z našeho katastru je jediná šance, jak problém efektivně řešit,“ říká primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

DRBNA HISTORIČKA: Tuláky dříve hnali z měst postrkem

Žebráci a další lidé na okraji společnosti zkrátka patří ke každé době. Nejinak tomu bylo i za císaře pána. Davy lidí z vesnic přicházely s rozvojem průmyslu do města s nadějí, že snadno přijdou k výdělku. Pravda byla krutá a mnohdy skončili...

V otevřeném dopise upozorňuje také na to, že i z průzkumů vyplývá, že se lidé necítí ve stoosmdesátitisícovém městě bezpečně. Konkrétně se opírá se o výsledky dotazníkového šetření, do kterého se zapojilo 2500 lidí. Město již dříve učinilo několik kroků, aby se situace zlepšila a další připravuje. Jde například o posílení hlídek městské policie v problémových lokalitách i investice do spolupráce mezi policií a neziskovkami.

V Plzni se aktuálně pohybuje 400 osob bez domova. Téměř třetina z nich je ze zahraničí, přičemž u českých občanů značná část nemá trvalé bydliště ve městě Plzni. Excesy těchto osob se stále opakují, ať už se jedná o požívání alkoholu na veřejnosti do přivození stavu těžké opilosti a převoz na Protialkoholní záchytnou stanici Plzeň bez úhrady nákladů, žebrání, vulgární pokřiky, vykonávání tělesných potřeb v parcích a na chodnících, rozhazování odpadků, neoprávněné užívání cizího majetku, nehrazení jízdného nebo krádeže v obchodech.

Městská policie naváže užší spolupráci s neziskovkami, potřebuje pomoci s problémovými bezdomovci

Lidé bez domova jsou podle Plzeňanů jedním z největších problémů, který aktuálně sužuje západočeskou metropoli, vyplývá to z dotazníkového průzkumu. Že není situace ideální připouští také velitel městských strážníků Petr Nováček. Podle zkušeností...

 

„Často se jedná o osoby zodpovědné za přestupkové jednání, lidi závislé na alkoholu a návykových látkách. Jen za tři měsíce u některých jedinců evidujeme desítky domluv, pokut a pobytů na záchytné stanici. Řadu takových případů bychom nemuseli vůbec řešit, kdybychom podobné lidi mohli vykázat do místa jejich trvalého bydliště. Přesně takovou možnost po vládě žádáme,“ dodává radní Winkelhöfer. V dopise primátor také deklaruje, že je město připraveno se na celé věci aktivně podílet a poskytnout vládě plnou součinnost.

Možnost, aby samosprávy mohly ze svého území na tři měsíce vykázat problémové osoby, platila mezi roky 2013 a 2017 a zanikla s novým zákonem o přestupcích. Především lidskoprávní organizace kritizovaly, že se možná jedná o porušení ústavního práva na svobodu pohybu. Mnozí ale zrušení tohoto trestu kritizovali. Už v minulosti se proti němu ohradil starosta Božího Daru Jan Horník. V roce 2021 dokonce starostové tří pražských částí požadovali obnovená tohoto trestu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Plzeň

Štítky vykázaní z obce, problémoví bezdomovci, porušení vyhlášky, přestupky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský primátor chce obnovit možnost vykázání problémových lidí z města kvůli opakovaným přestupkům  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.