Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Je to blbost a další diktát EU, kritizuje odborná veřejnost návrh na drsnou regulaci chovů vybraných druhů zvířat

Pořídit si domů jako mazlíčka hada, pavouka či papouška by mohlo být do budoucna velmi složité a výběr naprosto minimální. Evropská komise totiž připravuje takzvané pozitivní seznamy, které by měly do velké míry regulovat obchod s volně žijícími exotickými zvířaty. Chovatelé se obávají, že to pro ně bude naprosto likvidační a ohrozí to i chovy v zoologických zahradách, které právě se soukromníky úzce spolupracují.

O zavedení takzvaných pozitivních seznamů usilují aktivisté z Francie, Dánska či Holandska. Mnohdy argumentují tím, že tato zvířata chovaná v zajetí trpí a obchod s nimi může nahrávat šíření nebezpečných onemocnění. Zavedení seznamů by v praxi znamenalo, že by chovatelé v celé EU směli nakládat pouze s několika desítkami vybraných „bezproblémových“ druhů, zatímco ostatní by bylo zcela zakázané chovat.

Proti pozitivnímu seznamu se již vymezil Český svaz chovatelů, podle něhož by zavedení těchto regulací mělo dopad na každého chovatele. Výjimku by měly pouze certifikované zoo a záchranné stanice. „Zavedením pozitivního seznamu by hrozil zákaz chovu většiny druhů živočichů a majitelé takových zvířat by je již nemohli rozmnožovat, obchodovat s nimi ani je vystavovat. Vlastněné exempláře by si mohli nechat pouze na dožití. Tímto krokem by byly zcela zlikvidovány například i veškeré výstavy a burzy,“ uvádí svaz.

Chovatelé se bouří

Chovatelé napříč EU již sbírají podpisy, aby tím jasně řekli, že s tímto záměrem nesouhlasí. Svůj názor mohli dát najevo i návštěvníci Zoo Trhů v Plzni, kteří si přišli koupit nového společníka, výbavu či krmení. „Máme už stovky podpisů a střádáme je od začátku léta. Sbírat je budeme do půlky září. Po celé unii musíme sehnat milion podpisů a věříme, že se to podaří. Někteří chovatelé o tom ani neví a dozvídají se to na podobných akcích jako je tady v Plzni. Třeba chovatelů plazů jsou v České republice tisícovky a je to poměrně rarita. Nedovedeme si představit, že by se pozitivní seznamy skutečně zavedly,“ sdělil Zdeněk Bříza, organizátor oblíbených trhů s dvacetiletou tradicí.

Svoje vlastní pozitivní seznamy už řada evropských zemí má nebo na nich pracuje. Vesměs zakazují chov velkých kočkovitých šelem, opic, jedovatých hadů a pavouků. Mnohdy na nich také figuruje exotické ptactvo. Každopádně každý seznam je odlišný.

„Ty seznamy jsou blbost. Zájmové chovy pomáhají zoologickým zahradám a pomáhají udržovat genofond. Pokud zájmové chovy nebudou nebo budou striktně omezené, tak genofond vymizí a zoologické zahrady to sami neutáhnou,“ říká zcela jasně jedna z účastnic burzy zvířat, která sama doma chová několik druhů hadů. Shodně mluví i prezident Unie českých a slovenských zoologických zahrad Radomír Habáň.

„Chov zvířat v zoo je závislý na výměně zvířat mezi jednotlivými zoo, ale i na spolupráci s chovateli ze soukromého sektoru. V případě zavedení pozitivních seznamů dojde k výraznému omezení chovatelství, což bude mít za následek nedostatek chovných zvířat, který se negativně odrazí na životaschopnosti jednotlivých populací,“ sdělil.

Jaká zvířata se na seznamu objeví zatím není jasné

Evropská komise vypsala v polovině července tendr na zhotovitele studie vhodnosti a proveditelnosti evropských pozitivních seznamů zvířat. Lze předpokládat, že vítěz nezačne na studii pracovat dříve než ke konci letošního roku.

Do konce roku 2022 měli chovatelé povinnost nahlásit chov zvířat zařazených na unijní seznamy invazních druhů. Tam spadá například: mýval severní, psík mývalovitý, norek americký, nutrie říční či rak mramorovaný. Na seznamu jsou také desítky druhů rostlin a ryb.

„Zatím je to všechno v přípravě a v tajnosti, takže ještě nevíme, jaká zvířata by se na seznamu měla objevit. Nicméně jsme viděli nějaké nástřely ze států, kde si ty seznamu připravují sami,“ prozrazuje Bříza.

Zatím nejpodrobnější a nejširší záběr má návrh ze Slovinska, který je momentálně v připomínkovém řízení. Pokud by návrh prošel, ve Slovinsku by už nebylo možné soukromě chovat žádný druh papoušků ara a prakticky žádný druh kakadua. Také seznam plazů je osekaný na základní minimum. „Vznik celounijního pozitivního seznamu podporuje několik států EU, nutno ale dodat, že se jedná o státy, ve kterých je chovatelství zcela jiné a nerozvinuté, takže případný zákaz chovů se v nich téměř nikoho nedotkne,“ zdůrazňuje svaz chovatelů.

Myšlenku pozitivních seznamů nepodporuje ani české ministerstvo životního prostředí ani ministerstvo zemědělství. „Jejich představitelé potvrdili, že pozitivní seznamy nepovažují za potřebné. Podle nich je stávající česká legislativa i na úrovni EU dostatečná a žádné plošné zákazy nepodpoří. Tento postoj budou tlumočit i na mezinárodních jednání,“ sdělil svaz chovatelů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky pozitivní seznamy, omezení chovu, regulace chovu, chov plazů, chov ptáků, Zoo Trhy, svaz chovatelů, invazní druhy, exotické druhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Voňka

Snad nikdo nebude poslouchat takové hlupáky. Doma rozhodně nic takového nemám a jsem jeden z mála co odchovává takové druhy tady u nás v ČR. Mám doma i ohrožené zvířata které dávám i do Zoo takže pokud by něco takového vzniklo tak vlivem ničení jejich přirozeného prostředí jim dávám tak 5 let a nebude nic. A to chceš?

Úterý, 8. srpna 2023, 11:22Odpovědět

Richard Wallo

Kritizují to pašeráci a šejdíři z množíren. Pozitivní seznam měla mít ČR už dávno. O život tak nemusely přijít tisíce zvířat týraných těmito zoo kutily a podnikavci.

Neděle, 6. srpna 2023, 15:30Odpovědět

Je to blbost a další diktát EU, kritizuje odborná veřejnost návrh na drsnou regulaci chovů vybraných druhů zvířat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.