Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Kontroverzní socha růžového králíka se rozpadá před očima, kvůli špatnému stavu bude obvod jednat o jeho dalším osudu

Sytě růžová barva proslulého plzeňského králíka je už dávno minulostí, stejně tak kdysi svítící oči připomínají už jen střepy v očních důlcích. V některých místech je socha dokonce popraskaná a několik částí se odlomilo nebo je urvali vandalové. Dílo absolventa Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Adama Trbuška stojí na Lochotíně od roku 2015 a místní si na sochu už zvykli. O to víc je trápí současný stav díla a nejsou sami. O budoucnosti králíka se chce pobavit také vedení obvodu.

Už při příchodu k rušné křižovatce ulic Gerská a Studentská v Plzni na Lochotíně je patrné, že socha králíka už není, co bývala. Barva je velmi vybledlá a když přijdete blíž, spatříte, že kus betonového ucha se již odlomil. Také na torzu lidského těla, které králík požírá, jsou stále patrné nápisy od vandalů. Sochu už obvod několikrát nechal opravit, ale vždy jde o poměrně složitý proces. Socha sice stojí na území obvodu, ale stále patří univerzitě, která v případě jakéhokoli zásahu, musí oslovit autora sochy a probrat s ním opravu a případnou úpravu díla. Celý tento proces by se ale mohl změnit a zjednodušit.


Socha krátce po odhalení v prosinci 2015 a její současný stav dnes v červenci 2023.

„Univerzita má zadarmo vypůjčený pozemek, kde socha stojí. Smlouva se každý rok prodlužuje. Zezačátku byla tato spolupráce v pořádku, ale to se uvažovalo o tom, že tam socha bude rok až dva. Teď to bude za chvilku deset let a měli bychom si už definitivně říct, jestli králíka chceme nebo ne,“ domnívá se místostarosta prvního městského obvodu Jiří Rezek (Piráti).

Pokud by se obvod rozhodl pro zachování sochy, měly by se podle Rezka ujasnit majetkové vztahy. „Myslím si, že pak by bylo správné, aby se králík symbolickou částku převedl do majetku města a my bychom se o něj po dohodě s autorem starali a udržovali ho. Pokud vím, tak s tímto řešením by univerzita neměla problém a vyšla by nám vstříc. Není to ale jen na rozhodnutí obvodu, my dáváme pouze vyjádření a finální rozhodnutí je na městě,“ upřesňuje Rezek.

Sochu už v minulosti poškodili vandalové.

Obvod by rád měl ve věci jasno na podzim. Záleží ještě na dalších jednáních, která začnou po skončení prázdnin a dovolených. K anketě mezi obyvateli ale Rezek přistupovat nechce.  

„Jestli se tato debata měla vést i s veřejností, tak se s tím mělo začít mnohem dřív. Připomíná mi to téma kašen na náměstí, kdy to také mělo řadu odpůrců a dnes už je to součást veřejného prostoru. Mám pocit, že s králíkem je to podobné a také je to už součást našeho obvodu. Něco takového řešit pomocí ankety je ošemetné a napadnutelné. Myslím si, že to nakonec bude politické rozhodnutí, ale ještě uvidíme,“ dodal Rezek.

Přáli byste si, aby socha růžového králíka na Lochotíně zůstala?

Celkem hlasovalo645 čtenářů

Králíka krátce po odhalení počmárali vandalové

Dílo vysoké 4,7 metru oficiálně nazvané „Panoptikum“ se poprvé objevilo u křižovatky 10. listopadu 2015. Autor musel ještě před oficiálním odhalením sochy opravit prst, který z lidského torza ulomil neznámý vandal. O rok později se na soše objevily první vulgární čmáranice. V lednu 2017 zadrželi policisté přímo na místě sedmačtyřicetiletého muže, který fluorescenční barvou nastříkal torzo lidského těla a způsobil škodu za 15 tisíc korun. Dva roky po sobě pak další neznámý výtržník nakreslil na sochu hákové kříže a další nacistické symboly, za což hrozí až pětileté vězení.

Socha Panoptikum je bakalářskou prací studenta Fakulty designu a umění Západočeské univerzity Adama Trbuška, který se pro své dílo inspiroval slavným obrazem od Francisca Goyi, nazvaným Saturn požírající svého syna.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Richard Beneš

Štítky socha králíka, růžový králík, vandalové, umění ve veřejném prostoru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroverzní socha růžového králíka se rozpadá před očima, kvůli špatnému stavu bude obvod jednat o jeho dalším osudu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.